Technische Universiteit Delft

Promotie: Zuur gas

door M&C

Promotie van De heer X. Tang: "Thermodynamic properties of acid gases in mixture with natural gas and water"

27 april 2011 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer X. Tang | Master of Science in Chemistry, Nederland promotor | Prof.Dr.-Ing. J. Gross 3mE

Thermodynamic properties of acid gases in mixture with natural gas and water

De betrouwbare verwijdering van zure gascomponenten, zoals kooldioxide( CO2 ) en waterstofsulfide (H S) uit aardgas is een belangrijke technische uitdaging. Ruwe olie en koolwaterstoffengassen kunnen hoge gehaltes aan CO2 en/of H S bevatten als verontreinigingen. Het is wenselijk dat wordt voorkomen dat verontreinigingen het aardoppervlak bereiken, of dat er een aanzienlijke reductie van deze concentraties plaatsvindt voordat installaties aan de oppervlakte worden bereikt. Mogelijkheden voor het verwerken van de ongewenste stoffen bevatten ondergrondse opslag van deze stoffen.
Dit proefschrift analyseert de onderliggende thermodynamische eigenschappen van de betrokken mengsels en stelt een modelformalisme voor. Het eerste hoofdstuk beschrijft de achtergrond bij het project, introduceert de moleculaire methoden die worden toegepast in latere hoofdstukken, en omschrijft de wetenschappelijke behoeften waarin het proefschrift wil voorzien. Hoofdstuk 2 legt een fysisch correct model voor voor het fase-evenwicht van CO2 en H S met koolwaterstoffen en water. Hoofdstuk 3 stelt een model voor voor de adequate beschrijving van het kritieke gebied (en ook toestanden hierbuiten) met behulp van renormalisatiegroepcorrecties. Hoofdstuk 4 stelt een model voor voor de berekening van de oppervlaktespanning met inbegrip van het kritieke gebied. Hoofdstuk 5 stelt een simpel pragmatisch model voor voor de oplosbaarheid van CO2 in K CO oplossingen in water.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Â