KRO

KRO's Goudmijn: De impact van een verhaal

Uitzenddatum: 27/04/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

KRO's Goudmijn brengt de komende weken de mooiste en meest aangrijpende verhalen van het afgelopen seizoen. In elke aflevering gaat Karin de Groot terug naar één van haar gasten om te horen welke impact de uitzending heeft gehad op de gast en zijn omgeving. Zo gaat ze in deze aflevering (18.25u, Ned.2) terug naar Michelle (voorheen Machiel) die bijna 50 jaar lang als man maar één verlangen had: vrouw zijn. Michelle is al opa als ze haar grootste geheim opbiecht aan Rita, de vrouw waarmee hij al 40 jaar is getrouwd. Dat Michelle niet meer als man door het leven wil, realiseert zij zich als ze door een legionella bacterie op sterven na dood is. "Ik wil niet als man de kist in". Rita accepteert Michelles transseksualiteit en ze blijven bij elkaar. En ondanks alle negatieve reacties van de buitenwereld is Michelle nu gelukkig met haar nieuwe lijf. Na de uitzending werden Rita en Michelle overstelpt met positieve reacties. Een echtpaar, in dezelfde situatie als zij, besloot na het zien van Michelles verhaal in Goudmijn hun scheidingspapieren te verscheuren en toch bij elkaar te blijven. En Michelle kreeg zelfs een baan aangeboden bij een radiostation. Karin zoekt haar daar op.

Het tweede verhaal deze uitzending, is een herhaling van het item over Hanneke Meijer.
Hanneke (30) was als jong meisje al gefascineerd door natuur, beestjes en dinosauriërs maar als paleontoloog heeft ze nu een prehistorische reuzenooievaar van wel bijna twee meter groot ontdekt. Hanneke werd in 2006 als kenner van fossiele vogels gevraagd om in Jakarta duizenden vogelbotten te bestuderen. In een grot op het Indonesische eiland Flores deede ze een bijzondere ontdekking: een stel botten. Meijer mocht uiteindelijk een zak botten meenemen naar Leiden om ze te vergelijken met beenderen uit de collectie van Naturalis. Hannekes botten waren duidelijk groter en wijzen dus op een enorme vleesetende ooievaar. De bijzondere vondst is nu gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

En tot slot een herhaling van het huiveringwekkende verhaal van dierenliefhebber Inge. Deze zomer ging Inge samen met haar zusje vrijwilligerswerk doen in een Wildlife project in Zimbabwe; leeuwen verzorgen en de hokken verschonen. Ze raakt hecht bevriend met de Zuid-Afrikaanse Robyn, die haar na enkele weken een `gelukspootje' van een krokodil geeft. Een `viezig ding' dat Inge onderin haar koffer stopt. Maar als enkele dagen later een leeuw losbreekt en Robyn voor hun ogen doodgebeten wordt, realiseert Inge zich dat ze dankzij dit `gelukspootje' is ontsnapt aan de dood.

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 27 april om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.