Openbaar Ministerie

Criminele organisatie voor de rechter dankzij intensief politieonderzoek jeugdgroep

26 april 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

De tien verdachten die op 27 april 2011 tijdens een regiezitting voor de rechter staan op verdenking van overtreding van de Opiumwet, zijn in beeld gekomen door intensief politieonderzoek naar een criminele jeugdgroep vorig jaar in de wijk Overvecht.

In 2010 is ervoor gekozen om een criminele jeugdgroep intensief door te rechercheren. Doelstelling deze jaren is immers meer vat te krijgen op achterliggende netwerken. Op basis van informatie van wijkagenten en CIE-informatie is gekozen voor een criminele jeugdgroep in de wijk Overvecht. Deze groep, die in totaal bestond uit 52 personen, werd ervan verdacht te handelen in drugs. Toen deze verdenking voldoende concreet was, heeft het Openbaar Ministerie ervoor gekozen bijzondere opsporingsmiddelen in te zetten om zo voldoende bewijs te kunnen vergaren tegen de kopstukken van deze groep.

Dit heeft ertoe geleid dat in september 2010 vijf verdachten zijn aangehouden, twee minderjarigen en drie meerderjarigen. Zij worden verdacht van drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. De zaken van deze vijf verdachten worden behandeld op een zitting van de meervoudige kamer op 9 juni 2011.

Uit het vervolgonderzoek kwamen tien nieuwe verdachten in beeld, een minderjarige en negen meerderjarigen. Zij werden in december 2010 aangehouden en ook zij worden verdacht van drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. De minderjarigen fungeerden volgens de politie en het Openbaar Ministerie als drugsrunners en dealden in de wijk; de nieuwe verdachten - veelal familie - vormden een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in soft- en harddrugs. Op de regiezitting op 27 april zal bepaald worden hoe en wanneer de rechtbank deze feiten zal behandelen.

De twee onderzoeken waarmee dit drugsnetwerk is opgerold heeft relatief veel recherchecapaciteit gevraagd. Dit lijkt echter gerechtvaardigd als je bedenkt dat wanneer een verdachte in zo'n netwerk wordt opgepakt, zijn plaats gelijk weer wordt ingenomen door een ander. Politie en Openbaar Ministerie hebben voor 2011 besloten in elk politiedistrict één criminele jeugdgroep op deze wijze aan te pakken, moeilijk als deze keuze kan zijn ten opzichte van andere onderzoeken naar strafbare feiten.