Gemeente Bergen op Zoom


Zaaifeest in Gageldonk

Op woensdagochtend 27 april wordt voor de eerste keer op een braakliggend grasveld naast het wijkcentrum de Kastanje (Kastanjelaan 164) in Gageldonk een Zaaifeest gevierd. Naast de 75 leerlingen van groep 3 en 4 van basisscholen de Grebbe en de Driemaster (locatie Zilverschoonplein) die meedoen, worden ook buurtbewoners uitgenodigd om diverse bloemen- en plantensoorten te zaaien.

De bloemenzee zal in de zomer veel vlinders, insecten- en vogelsoorten aantrekken. Onder leiding van vrijwilligers van IVN de Groene Zoom testen de leerlingen hun kennis van de natuur. Wethouder Ad van der Wegen geeft om 9.15 uur het startschot en helpt een handje mee. Van 9.15 tot 10.15 uur steekt basisschool de Grebbe de handen uit de mouwen. Om 10.30 uur start basisschool de Driemaster (locatie Zilverschoonplein). Buurtbewoners zijn vanaf 9.15 uur welkom om mee te doen.

Het grasveld waar het Zaaifeest wordt gevierd, heeft al een tijd geen functie. Het Zaaifeest geeft een educatieve tijdelijke invulling aan het braakliggende terrein. Buurtbewoners en basisschoolleerlingen dragen zo een steentje bij aan een leefbare omgeving.

In het najaar gaan de leerlingen de zaden van de bloemen en planten weer verzamelen tijdens het Oogstfeest. Met deze cyclus verdienen de leerlingen per Zaai- en Oogstfeest een sticker in het Vlindervriendenboekje. Door leerlingen op het Zaai- en Oogstfeest natuur te laten ervaren en te beleven neemt de kennis over de natuur met haar variatie aan planten en dieren (biodiversiteit) toe.

'Ruimte voor de Vlinder'

Bergen op Zoom doet mee aan een actie van de provincie Noord-Brabant om biodiversiteit te stimuleren en heeft voor de vlinder voor alle gemeenten 10 kilo bloemzaad ter beschikking gesteld. Daarnaast wordt het zaadmengsel gebruikt om de vlindertuin van de Kragge in Bergen op Zoom en de Schansbaan in Halsteren in te zaaien.

Het Zaaifeest is een uitbreiding van het jaarlijkse Zaaifeest in het Vlinder Kinderbos de Rode Beuk in Halsteren, welk feest op 14 april jl. heeft plaatsgevonden. Het Wijkpunt Gageldonk West (waarin gemeente en woningcorporatie Stadlander samenwerken) heeft het initiatief genomen om in Gageldonk een soortgelijk Zaaifeest te organiseren. De Zaaifeesten worden door de gemeente Bergen op Zoom ondersteund als onderdeel van het natuur- en milieueducatieprogramma (NuMEnu). De activiteiten passen geheel in het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.

Kijk voor informatie en alle Natuur en Milieu Educatie activiteiten op www.educatiepluspuntbergenopzoom.nl.