Gemeente Duiven


Positieve resultaten project zwerfafval McDonalds Duiven


----------
Vanaf 1 januari van dit jaar lopen bezoekers van McDonalds in Duiven die afval niet in de daarvoor bestemde afvalbakken gooien, een grotere kans een boete van ¤ 100,- te krijgen. Dit vloeit voort uit een samenwerkingsproject tussen McDonalds Duiven, politie Gelderland-Midden en de gemeenten Duiven en Westervoort. Het project draait nu ruim drie maanden en de eerste resultaten zijn positief.

McDonalds is bewust bezig met milieu en wil daarom zwerfafval zo veel mogelijk voorkomen. Maar ondanks de vele prullenbakken op en om het terrein, kwam het toch nog regelmatig voor dat bezoekers hun afval op de grond gooiden. Daarom proberen McDonald's, politie en gemeenten de veroorzakers van zwerfafval bewust te maken van het feit dat ze het milieu belasten door hun afval op straat te gooien.

41 overtreders kregen boete
De afgelopen drie maanden heeft de politie diverse controles uitgevoerd op en om het terrein van de McDonalds in Duiven. Dit gebeurde door agenten in uniform, maar ook in burger. Wijkagent Michael Montfrooy: "Er zijn tot nu toe in totaal 41 bekeuringen uitgeschreven. 22 Daarvan waren voor het afval deponeren op de openbare weg. Wat opviel is dat nagenoeg iedereen wel begreep dat dit ongewenst gedrag is. Ze snappen dat het een grote rommel in de wereld gaat worden als iedereen dit gedrag normaal gaat vinden. Daarnaast hebben we ook andere overtredingen niet door de vingers gezien. Zo werden 15 personen bekeurd voor wildplassen. Ook bestuurders die geen rijbewijs hadden en onnodig claxonneerden kregen een boete."

'Degelijk verschil'
Steven Roelofs, restaurantmanager McDonald's Duiven, is erg tevreden over de vorderingen van het project: "Sinds we deze actie zijn begonnen zien we wel degelijk verschil op en rondom het terrein en dan met name in de weekenden wanneer de politie heeft gepost. We zijn bijzonder blij met deze nauwe samenwerking met politie en gemeenten en hopen dat deze actie op de lange termijn nog meer zal bijdragen aan een schonere omgeving met minder zwerfafval."

Gezien de goede ervaringen en resultaten, zal de politie de komende tijd doorgaan met controleren.