Gemeente Oirschot

Afvaardiging gemeente bezoekt Damaslawek

bezoek Polen

Â

Van 14 tot 16 april bracht een afvaardiging van de gemeente Oirschot een bezoek aan het Poolse dorp Damaslawek. Burgemeester Severijns, wethouder Evers, gemeentesecretaris van Hout en griffier Struijs werden er geweldig ontvangen en bezochten veel bezienswaardigheden.

Â

Sinds 1987 is de voormalige gemeente Oost West en Middelbeers in vriendschap verbonden met Damaslawek. In de beginperiode werden er veel spullen naar de Poolse gemeente gebracht. Van meubelen en schoolmateriaal tot kleding en speelgoed. Inmiddels heeft Polen zich flink ontwikkeld. De armoede is gedaald en volgend jaar sluit het land zelfs aan bij de euro. Maar de vriendschapsband wordt nog steeds in ere gehouden. Zo vinden er nog regelmatig uitwisselingen plaats met Poolse kinderen.

Â

Een vol programma
In de vroege ochtend van 14 april reed het Oirschote gezelschap richting Damaslawek. Na een lange rit werden ze met open armen onthaald door een afvaardiging van het Poolse district en de gemeente. De volgende dagen bezochten ze onder meer een ziekenhuis, scholen, fabrieken en een sportterrein. Tijdens het bezoek werd uitgebreid gesproken over zaken als cultuur en economie.

Â

Voortzetting vriendschapband
Omdat Polen er in 2011 heel anders uitziet dan in 1987, hebben beide burgemeesters ideeën uitgewisseld om de vriendschapsband anders in te richten. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van kennis, in plaats van spullen.

Aan het eind van de reis heeft burgemeester Severijns zijn Poolse collegaâs uitgenodigd om in 2012 een bezoek te brengen aan de gemeente Oirschot.

Â