Gemeente Vlaardingen



-

Minder individuele voorzieningen

27-04-2011 |

Net als de andere gemeenten in regio Nieuwe Waterweg Noord (NWN) past ook Vlaardingen het pakket aan individuele voorzieningen aan. Beperking van het pakket is nodig om in de toekomst geld beschikbaar te hebben voor het toenemende aantal mensen dat ondersteunende voorzieningen nodig heeft. Vlaardingen voert de bezuinigingsmaatregelen geleidelijk in. Zo gaat bijvoorbeeld de verhoging van de eigen bijdrage voor huishoudelijk hulp in per 2012. Met ingang van 2013 gaat de eigen bijdrage voor de Regiotaxi vijf cent omhoog.

Vlaardingers die een scootmobiel of woningaanpassingen -zoals een traplift- aanvragen, betalen voortaan een eigen bijdrage. De hoogte van die bijdrage hangt af van hun inkomen. Douchezitjes, verhoogde toiletpotten en beugels worden beschouwd als `algemeen gebruikelijk' en vallen niet meer in het verstrekkingenpakket. De gemeente zorgt ervoor dat er een betaalbare klussendienst in de NWN-regio komt voor het monteren en aanbrengen van dit soort hulpmiddelen.

Afwegingen
Het ontzien van mensen met een laag inkomen was één van de uitgangspunten bij het vaststellen van de bezuinigingsmaatregelen. Verder is onder meer gekeken naar welke voorzieningen minimaal in het verstrekkingenpakket behouden moeten blijven en naar wat landelijk gebruikelijk is. Vlaardingen heeft alle bezuinigingsmogelijkheden zorgvuldig afgewogen en heeft in de afgelopen maanden bezuinigingsvoorstellen ter consultatie voorgelegd aan de Wmo-adviesraad, maatschappelijke organisaties en de gemeenteraad.

Noodzaak
Gezien de financiële positie van de NWN-gemeenten en omdat gemeenten minder rijksgelden ontvangen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is regionaal een bezuinigingstraject noodzakelijk. Vanwege de toenemende vergrijzing zal de vraag naar ondersteunende voorzieningen de komende jaren toenemen. Voor Vlaardingen reden temeer om nu maatregelen te treffen, zodat tekorten op het beschikbare budget binnen de perken blijven. Zonder de voorgestelde maatregelen schat de gemeente het tekort op het budget individuele voorzieningen vanaf 2015 op 3 miljoen euro. Met de huidige stappen is het geschatte tekort vanaf 2015 nog 1,5 miljoen euro. Om dit op te lossen, volgen later aanvullende voorstellen.

Reageren
Het overzicht met bezuinigingsmaatregelen en bijbehorende stukken liggen van 2 mei tot en met 13 juni 2011 ter inzage bij de publieksbalie van stadskantoor Westnieuwland 6, de receptie van stadskantoor Industrieweg 9 en in de leeszaal van de stadsbibliotheek aan Waalstraat 100 in Vlaardingen. Tijdens de inspraakperiode kunnen schriftelijke reacties gestuurd worden naar mevrouw D.M.C. Horbach-Brekelmans van de gemeente Vlaardingen, Postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen, of naar d.horbach@vlaardingen.nl.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000