Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

KNMP staat voor veilige uitwisseling patiëntgegevens

Huidige infrastructuur voor uitwisseling in stand houden en verbeteren. Persbericht KNMP en Q&A EPD.

Apothekersorganisatie KNMP pleit ervoor dat de huidige infrastructuur voor de uitwisseling van patiëntgegevens beschikbaar blijft en wordt verbeterd. De KNMP neemt hiertoe het voortouw door hierover gesprekken met alle betrokken instanties aan te gaan.

Noodzaak uitwisseling
"Om de medicatieveiligheid van patiënten te kunnen verbeteren, hebben apothekers de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in informatiesystemen. Daar moeten we op voortbouwen", aldus Jean Hermans, hoofd Beleid van de KNMP.

Goede patiëntenzorg kan niet zonder uitwisseling van relevante gegevens. Of een patiënt een voorgeschreven medicijn verdraagt, hangt af van de andere medicijnen die de patiënt gebruikt of van bijvoorbeeld de nierfunctie. Ook de reden van voorschrijven moet bij de apotheek bekend zijn, evenals patiëntgebonden kenmerken als allergieën, contra-indicaties en intoleranties.

De KNMP staat voor een uitwisseling van patiëntgegevens met als randvoorwaarden de privacywetgeving en een accuraat en veilig systeem. Zonder uitwisseling van deze gegevens kunnen apothekers niet voldoen aan de richtlijnen van hun eigen beroepsgroep. Deze richtlijnen komen voort uit het door de KNMP eerder dit jaar gepresenteerde Witboek Farmacie.

Moties Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft duidelijk gemaakt tegen het EPD (Elektronisch Patiëntendossier) te zijn. De KNMP respecteert dit. Wel stelt de Eerste Kamer dat de uitwisseling van patiëntgegevens noodzakelijk is voor goede zorg. De KNMP wil dat op basis van de moties in de Eerste Kamer de al bestaande infrastructuur wordt verbeterd. Deze beschikbare infrastructuur, waarin de afgelopen jaren in totaal meer dan EUR300 miljoen is geïnvesteerd, kan volgens de KNMP zó worden aangepast dat er regionaal mee gewerkt kan worden, conform de wens van de Senaat. Wel dienen alle zorgverleners dezelfde gestandaardiseerde taal te spreken op dit systeem.

Patiënt gebaat bij uitwisseling gegevens
De KNMP staat voor een zorguitwisseling waar de patiënt letterlijk beter van wordt. "Zonder een goede uitwisseling kunnen apothekers de patiëntveiligheid niet garanderen", aldus Hermans. "We hebben dus ook informatie nodig van andere zorgverleners. Welke oplossing er ook komt, de aanpassingen zullen in ieder geval de basisinformatie voor apothekers moeten bevatten", vervolgt Hermans. Hij doelt hierbij op de volgende elementen die voortkomen uit de wens van de Tweede Kamer en de eisen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt:

Indicatie op recept: apothekers moeten kunnen beoordelen of een medicijn correct is voorgeschreven. Om dit te kunnen doen, moeten zij de reden van voorschrijven kennen;

Labwaarden en andere patiëntgebonden eigenschappen: als een patiënt een verminderde nierfunctie heeft, kan het zo zijn dat de medicatie hierop moeten worden aangepast. De apotheker moet daarom op de hoogte zijn van de actuele labwaarden;

Richtlijn medicatieoverdracht: patiënten worden door verschillende zorgverleners geholpen. Daarom is er per 1 januari een richtlijn die beschrijft hoe om te gaan met medicatie die door huisartsen, specialisten, verpleeghuisartsen, psychiaters, wordt voorgeschreven en door apothekers wordt verstrekt. Zonder goede uitwisseling van patiëntgegevens kunnen apothekers deze richtlijn niet uitvoeren.