Gemeente Doetinchem

De eikenprocessierups is in aantocht

27 april 2011

Ook de gemeente Doetinchem krijgt er dit jaar weer mee te maken: de eikenprocessierups. Deze rups kan tot half augustus voor ongemakken zorgen. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen er klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Ons advies is daarom: laat rupsen met rust en vermijd contact met nesten en spinsels.

Wanneer kunt u last krijgen?
Het ongemak komt vooral voor van half mei tot en met juni. Dit is de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen. Ook bij verdere verspreiding van deze brandharen door de wind in juli, augustus en september, kunt u nog hinder ondervinden van de rupsen.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Uw ogen kunt u enigszins beschermen door het dragen van een hoofddeksel en (zonne)bril. Raak de rupsen en nesten niet aan.

Hoe bestrijden we de rupsen?
Op plaatsen waar veel ongemak van brandharen wordt ondervonden, probeert de gemeente de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Dit doen we door de rupsen en nesten op te zuigen. De opgezogen rupsen en poppen worden direct verbrand om te voorkomen dat de haartjes alsnog in de lucht terechtkomen. In sommige gebieden waarschuwen we alleen of kiezen we ervoor het terrein tijdelijk af te sluiten. In het buitengebied gaan we met een biologisch bestrijdingsmiddel aan de slag. Het middel wordt in de boom gespoten. De jonge rupsen eten de bladeren met het bestrijdingsmiddel vervolgens op, waardoor ze na enkele dagen doodgaan. Doordat de rups al in een vroeg stadium van zijn leven sterft, heeft hij nog geen brandharen kunnen vormen die de gezondheidsklachten veroorzaken. Op die manier wordt de overlast beperkt. Het bestrijdingsmiddel heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten, het heeft alleen invloed op bladetende rupsen. Ook op vogels en andere dieren die de rupsen eten, heeft het middel geen negatief effect. Ook is het middel niet schadelijk voor mens en milieu.

Rupsen gesignaleerd?
De gemeente Doetinchem is voortdurend alert op de aanwezigheid van rupsen in eikenbomen. Uw meldingen worden op prijs gesteld. Ziet u processierupsen in bomen, neem dan contact op met het meldpunt van de gemeente Doetinchem via tel. (0314) 377 444.
Voor meer informatie over de eikenprocessierupsen en gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD in uw regio en op de websites www.vlinderstichting.nl en www.ggd.nl.