Sterke resultaten in 2010 en het eerste kwartaal van 2011

Persbericht van Robeco Groep

Voor Robeco was 2010 een jaar met aantrekkelijke beleggingsresultaten, zowel voor klanten als voor het bedrijf zelf. De financiële markten herstelden sterk in 2009 en bleven ook daarna een gunstige omgeving bieden aan beleggers. Daarnaast is het prettig om te zien dat bijna alle beleggingsproducten positieve rendementen hadden, al was dat voor een deel te danken aan de zwakke euro. Aan het eind van 2010 bedroeg het beheerd vermogen EUR 150 miljard. Voor Robeco is dit het hoogste niveau ooit en het gevolg van een groei van 11% in 2010, na het sterke herstel in 2009 (+22%). In 2010 werd een nettowinst gerealiseerd van EUR 181 miljoen, na een verlies van EUR 11 miljoen in 2009.

De sterke performance van 2010 werd voortgezet in het eerste kwartaal van 2011
In het eerste kwartaal van 2011 zag Robeco een positieve instroom in US premium equity, High Yield en opkomende markten. Institutionele beleggers van buiten India bleven geïnteresseerd in producten van Canara-Robeco. In alle regio's en categorieën was sprake van uitstroom, weliswaar zeer beperkt. Aan het eind van het eerste kwartaal bedroeg het beheerd vermogen EUR 150 miljard, door een netto cash inflow, positieve marktrendementen en een negatieve dollarkoers. Binnen de bruto cashflow zien we een verschuiving van de voorkeur van beleggers van laag naar hoog risico.

In 2010 kenden de meeste volwassen markten weer een positieve groei, die werd ondersteund door ruime overheidsuitgaven en een zeer lage rente. De opkomende markten zetten hun opmars voort met een bijna tweecijferige groei. Vanuit dit oogpunt, en vanuit een visie op de langere termijn, is het beter om de twee soorten markten opnieuw te definiëren als 'lage groei' (westerse economieën) of 'hoge groei' (economieën waarvan de meeste te vinden zijn in Azië of Latijns-Amerika).

Over het algemeen was 2010 een jaar waarin een groot aantal beleggers terugkeerden naar de markt en hun risicobudgetten opnieuw verdeelden. Echter, veel beleggers bleven aan de zijlijn staan omdat zij onzeker waren over de houdbaarheid van de economische groei. Klanten waren weer bereid om meer risico te nemen. Dit stemt overeen met de relatief optimistische visie die Robeco heeft voor de beloning van risico's op de langere termijn. Een waarschuwing is hier echter wel op zijn plaats. De schaarste aan grondstoffen, de aanhoudende groei in hoge-groeimarkten, de bevolkingsgroei en overheidsschulden zouden kunnen zorgen voor een terugkeer van inflatie en het einde van de 'Great Moderation'. Dit zou een ommekeer zijn van een periode van ongeveer 30 jaar met een dalende rente; dit is zeker iets om rekening mee te houden voor een op de langere termijn gericht beleggingsbeleid.

In 2010 heeft Robeco een nieuwe strategie ingezet. Met versterkte aandacht voor het belang van de klant wil Robeco een compacte en concurrerende reeks verantwoorde en actief beheerde beleggingsstrategieën en pensioenoplossingen bieden. Robeco wil zijn klanten adviseren over hoe zij het best kunnen omgaan met de risico's van de terugkeer van inflatie. Inflatie is een van de vijf aandachtsgebieden van Robeco. Het maken van een serie producten waarmee inflatierisico's kunnen worden afgedekt of waarmee juist kan worden geprofiteerd van inflatie, is een van de manieren waarop Robeco het verschil wil maken voor klanten.

Duidelijke marktleider in Nederland
In 2014 wil Robeco zijn institutionele marktaandeel in Nederland verdubbeld hebben. Daarom is het institutional salesteam voor Nederland versterkt en in de tweede helft van 2010 is een nieuwe afdeling Investment Solutions opgericht. Alle pensioen- en verzekeringsexpertise die Robeco in huis heeft, is samengebracht in deze afdeling. Investment Solutions wil pensioenfondsen en andere bedrijven van dienst zijn met alles wat zij nodig hebben voor de uitdagingen van vandaag en morgen, zoals de vergrijzing, het ouder worden van de bevolking en de op de loer liggende inflatie.

Naast het huidige onafhankelijke managerselectieproces wordt de propositie voor fiduciair management op verschillende manieren verbeterd. Bijvoorbeeld door de implementatie van Dynamic Strategic Asset Allocation (DSAA), het vaststellen en onderhouden van risicorendementsverwachtingen voor de lange termijn inclusief macro-economische scenario's, de introductie van een onafhankelijke risicobeheercontrole en rationalisatie van de verslaggeving.

Een van de eerste oplossingen die de afdeling heeft ontwikkeld is de Robeco Premie Pensioen Instelling (PPI, een op beschikbare premie gebaseerde pensioeninstelling). Door middel van de PPI kunnen pensioenregelingen niet alleen in Nederland worden toegepast, maar ook in andere landen. Dat maakt de PPI geschikt voor Europese multinationals. Robeco kan hiermee direct collectieve beschikbare premieregelingen aanbieden aan deze bedrijven. Dit levert deze bedrijven veel gemak op en verlaagt hun kosten. De PPI is een aanvulling op hetgeen bestaande pensioenaanbieders, pensioenfondsen en verzekeraars bieden.

Producten: een duurzaam concurrentievoordeel bereiken De ontwikkeling van producten is gebaseerd op vijf thema's: 1. Verantwoord Beleggen - geïntegreerd in alle beleggingsproducten, ondersteund door expertise van SAM; 2. Inflatieproducten - een fondsfamilie die bescherming biedt tegen inflatierisico's en producten waarmee beleggers actief kunnen profiteren van inflatie, voortbouwend op bestaande vaardigheden; 3. Food- en agrifondsen - een productfamilie voor de institutionele markt met uiteenlopende
risico-rendementsprofielen, die wordt ontwikkeld in samenwerking met Rabobank; 4. Pensioen- en beleggingsoplossingen; 5. Onderzoek en kwantitatieve producten - voortbouwen op de langjarige expertise van Robeco op dit gebied. Deze vijf thema's zijn het uitgangspunt voor alle entiteiten, beleggingscategorieën en productlijnen binnen de Robeco Groep.

Synergie met Rabobank vergroten
De samenwerking tussen Rabobank en Robeco is geleidelijk verder gegroeid in de afgelopen jaren. De samenwerking kan nog verder worden uitgebreid. In de komende jaren zullen Robeco en Rabobank vaker de krachten bundelen op het gebied van productontwikkeling, zowel in Nederland als internationaal, en zowel op de retail- als op de institutionele markt. Food & Agri zal een van de speerpunten zijn van de intensievere samenwerking tussen Rabobank en Robeco. Robeco heeft de ambitie om 'thought leader' en eerste keus aanbieder van duurzame Food & Agri-beleggingsproducten te worden door de combinatie van de unieke expertise en het netwerk van Rabobank, de expertise van SAM op het gebied van duurzaam beleggen en de beleggingsvaardigheden van Robeco.

Verantwoord Beleggen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Robeco beschouwt de integratie van factoren op het gebied van milieu, mens en goed bestuur ('ESG-factoren') in het analyse- en beslisproces voor de beleggingen als een van de belangrijkste elementen van verantwoord beleggen. De integratie van ESG-factoren verbetert de risico-rendementsprofielen en de beoordeling van het bedrijfsrisico, leidt tot een betere beoordeling van bedrijven, en zorgt voor snellere ontdekking van nieuwe beleggingsmogelijkheden. ESG-integratie wordt momenteel toegepast voor EUR 60 miljard van het beheerd vermogen van Robeco. Dat komt neer op 88% van het vermogen waarvoor integratie van ESG-factoren mogelijk is.

'Enhanced engagement' betekent dat Robeco een actieve dialoog aangaat met bedrijven die in strijd handelen met de principes van het UN Global Compact, en dat Robeco de mogelijkheid heeft dergelijke bedrijven uit te sluiten uit de beleggingsportefeuilles als de dialoog niet het gewenste resultaat oplevert. Hierbij moet worden opgemerkt dat, op verzoek van klanten, in sommige landen het uitsluitingsbeleid niet wordt toegepast. Eind 2010 had Robeco een lijst van meer dan 80 bedrijven die in aanmerking komen voor enhanced engagement. De afdeling Responsible Investing is reeds met 21 van deze bedrijven een dialoog gestart, en dit zullen er meer worden in 2011. De opkomende markten zijn sinds 2010 opgenomen in het overkoepelende engagementprogramma van Robeco, dus onze engagementthema's strekken zich uit over bedrijven in zowel volwassen als opkomende markten. Verder richt Robeco zich op specifieke thema's speciaal voor de opkomende markten, zoals duurzaamheidsrapportage door bedrijven in Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Brazilië. In 2010 is Robeco begonnen met engagementactiviteiten voor beleggingen in credits. Tegen het einde van 2010 had ongeveer 30% van alle engagementactiviteiten betrekking op de credits portefeuilles van Robeco en zijn klanten.

Internationaal
De Amerikaanse activiteiten van Robeco hadden een goed jaar in 2010. Over het algemeen realiseerde Harbor Capital Advisors uitstekende performances voor zijn klanten en groeide het beheerd vermogen tot EUR 45 miljard (+31%). Robeco Investment Management was succesvol op het gebied van cashflow en winstgevendheid, en de trackrecords over drie jaar zijn sterk.

Robeco Middle East vierde tien jaar aanwezigheid in de Golf in 2010. Het kost tijd om voet aan de grond te krijgen in het Midden-Oosten, maar in de afgelopen tien jaar heeft het team in Bahrein de reputatie van Robeco stevig gevestigd. Canara Robeco heeft zich goed ontwikkeld. Deze joint venture van Robeco in India is opgericht in 2007. Het beheerd en geadviseerd vermogen bedroeg eind 2010 bijna USD 1,5 miljard en de portefeuillemanagers van Canara Robeco worden als de beste van India beoordeeld. Half juli heeft een groot Nederlands pensioenfonds EUR 100 miljoen in de in India beheerde Indian Equities-strategie belegd. Dit was een sterke impuls voor de joint venture met Canara Bank.

Robeco Greater China heeft zijn distributiegebied in de regio Groot-China vergroot. Robeco distribueert zijn fondsen nu ook in Taiwan via de strategische partners Shin Kon Life Insurance en Fubon Bank. Robeco Hong Kong had een geleidelijke en gelijkmatige instroom van onze private-banking partners. De positie van Robeco als een erkende institutionele vermogensbeheerder in China is verder verstevigd door een mandaat ter waarde van USD 500 miljoen in de SAM Smart Energy-strategie afkomstig van het grootste Chinese staatsinvesteringsfonds.

Over Robeco
Robeco is sinds 1929 gevestigd in Rotterdam en levert beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers overal ter wereld. Het beheerd vermogen bedraagt circa EUR 150 miljard (per 31 december 2010).

Robeco staat voor verantwoord beleggen. Factoren op het gebied van milieu, mens en goed bestuur zijn opgenomen in het beleggingsproces en Robeco beschikt over een uitsluitingsbeleid. Robeco maakt actief gebruik van zijn stemrecht en gaat dialogen aan met de bedrijven waarin wordt belegd.

Het productaanbod omvat aandelen- en vastrentende beleggingen, geldmarktfondsen, verantwoord beleggen en alternatieve beleggingen, waaronder private equity, hedge funds en gestructureerde producten. De verschillende strategieën worden beheerd vanuit Rotterdam (hoofdkantoor), Boston, Hongkong, New York, Parijs en Zürich.

Voor institutionele en zakelijke klanten heeft Robeco kantoren in Bahrein, Groot-China (vasteland, Hongkong, Taiwan), Frankrijk, Duitsland, Japan, Korea, Luxemburg, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Robeco heeft een bankvergunning in Nederland, waar het direct producten kan verkopen aan particuliere klanten.

Robeco heeft een belang van 100% in Corestone (Zug, Zwitserland), Harbor Capital Advisors (Chicago, VS), Transtrend (Rotterdam) en in SAM Group (Zürich, Zwitserland). Verder heeft Robeco een belang van 49% in Canara Robeco Asset Management (Mumbai, India) en een belang van 51% in Robeco Teda (Tianjin, China).

Robeco is onderdeel van Rabobank, één van de weinige niet-beursgenoteerde banken ter wereld met de hoogste credit rating van Moody's en Standard & Poor's. Daarnaast is Rabobank binnen de bankensector een van de wereldwijd toonaangevende banken op het gebied van verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco Kantoor: 010 - 2242810
Mobiel: 06 - 53831586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl

Bedrijfsontwikkeling 2010
(zie tabel in PDF file)

Groei van het beheerd vermogen
Aan het eind van 2010 bedroeg het beheerd vermogen EUR 149,6 miljard. Voor Robeco is dit het hoogste niveau ooit en het is afkomstig van een groei van 10,9% in 2010, na het sterke herstel in 2009 (+21,9%). Het aanhoudende herstel van de financiële markten in 2010 had grote invloed op het beheerd vermogen van Robeco. De groei is het resultaat van een positief netto beleggingsresultaat van EUR 19,6 miljard en een netto-uitstroom van EUR 3,4 miljard. Het beleggingsresultaat is inclusief een positieve bijdrage van EUR 3,0 miljard als gevolg van de stijging van de Amerikaanse dollar. De jaarlijkse dividend- en rente-uitkeringen zijn opgenomen in 'Overige winsten/verliezen'.

Toename / (afname) liquide middelen
Met betrekking tot cashflow was 2010 een gemengd jaar. De netto-uitstroom van EUR 3,4 miljard was vooral het resultaat van een aanzienlijke uitstroom als gevolg van herweging en strategische herpositionering voor een klein aantal institutionele klanten. Dit betrof mandaten met relatief lage fees. De instroom in retail was sterk met name in de fondsen van Harbor Capital Advisors in de VS. Ook in Europa was er een sterke en goed gespreide instroom afkomstig van retailklanten. De netto-cashflow werd negatief beïnvloed door het feit dat sommige (gestructureerde) producten en beleggingsconcepten zijn beëindigd. Het Groningse Beon beëindigde in 2010 zijn mandaten bij Robeco. Ondanks deze uitstroom van een klein aantal institutionele klanten, was de instroom afkomstig van andere klanten zeer goed. Er was vooral een grote instroom in aandelenproducten. De fee inkomsten uit de netto-instroom zijn aanzienlijk verbeterd voor Robeco in 2010.

Financiële resultaten

EUR x miljoen 2010 2009

Beheerd vermogen (in EUR x miljard) 149,6 134,9

Beheervergoeding en performance fees 932,8 665,0

Bedrijfsinkomsten 763,6 512,2
Bedrijfskosten -482,3 -528,0
Bedrijfsresultaat 281,3 -15,8

Buitengewone baten -24,7 13,8
Belasting -75,3 - 9,0
Nettoresultaat 181,3 -11,0

In 2010 werd een nettowinst gerealiseerd van EUR 181,3 miljoen, na een verlies van EUR 11,0 miljoen in 2009. De bedrijfsinkomsten stegen met maar liefst EUR 251,4 miljoen tot EUR 763,6 miljoen (+49,1%) in 2010. De hogere inkomsten uit vermogensbeheer waren afkomstig van hogere beheervergoedingen en performance fees. In totaal betrof het EUR 932,8 miljoen (EUR 665,0 miljoen in 2009).

De stijging van de inkomsten uit beheervergoedingen was een direct resultaat van de toename van het beheerd vermogen als gevolg van het algemeen positieve netto beleggingsresultaat en de uitstekende instroom in strategieën met een aantrekkelijke fee. Ook was de stijging toe te schrijven aan de sterkere Amerikaanse dollar in 2010. Daarnaast had Robeco in 2010 meer performance fee inkomsten dankzij de betere beleggingsrendementen van producten met een performance fee. Ondanks de sterke beleggingsperformance van Transtrend, waren de performance fees slechts gematigd omdat deze onderworpen zijn aan een highwatermark. Dit betekent dat de performance fees niet worden betaald voordat de fondsen zijn hersteld tot eerdere niveaus. Desondanks stegen de bruto performance fees van EUR 16,1 miljoen in 2009 naar EUR 94,7 miljoen.

Ondanks een daling van de toevertrouwde spaargelden, verbeterden de rente-inkomsten uit bankactiviteiten aangezien de Nederlandse spaarmarkt de spaarrente zag normaliseren in 2010. Het rendement op de beleggingen - zoals leningen, hypotheken en staatsobligaties - liet een vergelijkbaar patroon zien, maar in veel mindere mate.

De bedrijfskosten bedroegen EUR 482,3 miljoen, wat 8,7% lager is dan vorig jaar.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* robeco_persbericht nl_jaarverslag2010pdf




Razende Robot Reporter