Nederlander te weinig bewust van inflatierisico's

Persbericht van Robeco Groep

Nederlanders verwachten dat de toename van inflatie zich de komende twaalf maanden zal voortzetten maar dit leidt nog niet tot ongerustheid. Dit blijkt uit onderzoek dat Robeco door CentERdata van de Universiteit van Tilburg onder bijna 3.000 Nederlanders liet uitvoeren. Slechts 13% van de ondervraagden is bezorgd over de invloed van inflatie op hun beleggingen. Robeco heeft in 2008 en 2009 ook al laten onderzoeken of het thema inflatie leeft onder de Nederlandse bevolking. Opvallend is dat de uitslagen in hoofdlijnen niet of nauwelijks verschillen.

Robeco verwacht dat de inflatie op middellange termijn zal toenemen. Om de in- of deflatie te volgen heeft Robeco een inflatiemonitor ontwikkeld. De monitor is gebaseerd op 25 indicatoren in de categorieën economie, inflatieverwachtingen, grondstoffen en monetaire ontwikkelingen. Door deze indicatoren samen te voegen ontstaat een overzicht van de in- of deflatierisico's in Europa, de Verenigde Staten en opkomende markten. Op dit moment laat de monitor inflatierisico's in alle genoemde markten zien maar vooral in Europa is een verhoogd risico waarneembaar. De inflatie in opkomende markten is al hoog en vanwege hogere voedsel- en grondstoffenprijzen zal deze na verwachting nog meer stijgen. Tot nu zijn centrale banken terughoudend met renteaanpassingen. Robeco gaat de inflatiemonitor per kwartaal op zijn website publiceren.

Lukas Daalder, strateeg bij Robeco: 'De inflatiemonitor laat zien dat er vooral in Europa oplopende spanningen zijn. Een van de uitschieters is de inflatieverwachting van Europese producenten'.

Aan het panel is ook gevraagd wat zij verstaan onder inflatie. De meest genoemde omschrijving is 'waardevermindering van het geld' (37%). 15% geeft aan niet te weten wat onder inflatie wordt verstaan.

88% van de respondenten denkt dat de stijging van inflatie van invloed zal zijn op zijn of haar koopkracht. Tegelijkertijd leidt de stijging van inflatie slechts bij minder dan de helft van de ondervraagden tot ongerustheid. Slechts 16% van de ondervraagden geeft aan dat zijn van plan zijn meer of evenveel te gaan sparen. Het feit dat slecht 13% van de ondervraagden niet bezorgd is over de invloed van inflatie op zijn beleggingen heeft ook te maken met het feit dat meer dan de helft aangeeft geen beleggingen te hebben. Vermoedelijk betrekken mensen de vraag naar het effect van inflatie op beleggingen en spaartegoeden niet op hun - door de werkgever geregelde - pensioenvoorziening.

Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan dat de stijging van inflatie voorrang moet krijgen bij de regering.

Het onderzoek en de monitor zijn te vinden op de Nieuws en Media pagina op www.robeco.nl




Razende Robot Reporter