Gemeente Breda

27Apr
Breda stimuleert dynamiek woningmarkt
De Woonagenda 2011-2012 is voorlopig vastgesteld. Hierin staat hoe het college vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar wil laten aansluiten. De acties in de Woonagenda richten zich vooral op de bestaande woningvoorraad.

"De vraag naar en het aanbod van woningen in Breda vraagt om dynamiek. In de Woonagenda hebben we concrete acties benoemd om die te bereiken. Zo wil Breda ruimte creëren voor studenten en starters. Nu zie je dat veel studenten na hun studie wegtrekken. Dat is jammer. We moeten de studenten ook na hun studie aan de stad binden. Ook willen we woningbouw via collectief particulier opdrachtgeverschap stimuleren. Hiervoor wil de gemeente kavels uitgeven. Een uitstekende mogelijkheid voor starters om in gezamenlijkheid hun woonwensen te realiseren", aldus wethouder Bob Bergkamp.

Het Woononderzoek 2010 laat zien dat er een mismatch is tussen vraag en aanbod op de Bredase woningmarkt. Omdat de woningmarkt voortdurend in ontwikkeling is, is gekozen voor een agenda tot en met 2012. De Woonagenda 2011-2012 benoemt de volgende acties:
1. Collectief en Particulier Opdrachtgeverschap: 200 kavels realiseren;
2. Wonen boven winkels: 64 woningen realiseren en onderzoek naar nieuwe mogelijkheden;

3. Kans voor wonen en zorg: stimuleren van investeringen door particulieren en corporaties in een nog te bepalen aantal woningen;
4. Verminderen ´Scheefwonen´: aanbieden van (middel)hoge huur- en koopwoningen door corporaties aan huurders met een inkomen >EUR33.600.- hierdoor komen weer sociale huurwoningen vrij;
5. Ondersteunen wonen in kantoren: minimaal twee kantoren transformeren;

6. Verminderen woonlasten door energiebesparing: twee actieprogramma's uitvoeren;

7. Realiseren meer wooneenheden voor studenten: 500 stuks toevoegen;Instellen `sloopafwegingskader' om zorgvuldig met sloop om te kunnen gaan.

De Woonagenda bestaat uit twee delen, namelijk de woonagenda´s (periode 2011-2012 en ná 2012) en de notitie Bereikbaar wonen in Breda. Deze notitie van corporaties en gemeente Breda geeft inzicht in de kernvoorraad sociale woningen.

De raadscommissie Ruimte van 17 mei aanstaande bespreekt beide documenten en in de maand mei worden reacties van projectontwikkelaars verzameld. Op basis van alle reacties wordt de Woonagenda in juni 2011 definitief.

Breda, 27 april 2011