Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 april 2011

Camera's om reistijd Alkmaar te meten

Komende week worden er in Alkmaar 38 camera's geplaatst om de reistijd van o.a. automobilisten in Alkmaar te meten. Op de zogenaamde radialen, de belangrijkste verkeersaderen richting het centrum, wordt in de maand mei de reistijd gemeten. Dat gebeurt vier jaar achtereen. De resultaten van de eerste meting (2011) worden verwacht in augustus.

In de kadernota duurzame bereikbaarheid staat een aantal indicatoren voor verschillende vervoersmiddelen genoemd, die onder andere de bereikbaarheid van de stad en het centrum meten. Maar daarnaast is ook behoefte aan informatie over andere verkeersaspecten.

Reistijd en samenstelling
Door de metingen ontstaat inzicht in de reistijd op de radialen vanaf de ring Alkmaar tot aan de diverse parkeergarages en in de reistijd op de binnenring tussen de verschillende meetpunten. De camera's registreren tevens of er sprake is van doorgaand verkeer door de stad en wanneer dat het geval is. Maar ook de samenstelling van het verkeer, bijvoorbeeld de verhouding vrachtwagens/personenauto's en de herkomst van het verkeer dat Alkmaar binnenkomt wordt in kaart gebracht (alleen 2011).

Resultaten
De metingen vinden vier jaar achtereen plaats rondom dezelfde periode. Dit jaar in de week van 5 mei tot 12 mei. Door de jaarlijks terugkerende meting is een trend waar te nemen in de bereikbaarheid en reistijd. Tussentijds worden er verkeersmaatregelen genomen of vinden er wijzigingen plaats in de infrastructuur van de stad, die een mogelijk effect hebben op de reistijd. In het totaal worden er 38 camera's geplaatst. Vanaf 2012 worden de metingen niet meer uitgevoerd met een camera, maar door middel van 'blue tooth' (via o.a. mobiele telefonie, navigatiesystemen).