Gemeente Ede

woensdag, 27 april 2011

Bestrijding eikenprocessierups

De afgelopen zeven jaar zijn in de gemeente Ede nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. De laatste jaren is er sprake van een serieuze plaag. Eind april start de bestrijding van de eikenprocessierups. De firma `Henry Kuppen' uit Mill voert in opdracht van de gemeente de werkzaamheden uit.

Eikenprocessierups

Deze behaarde rupsen komen soms in grote aantallen voor op eiken. Over het algemeen komen ze voor in de maanden mei, juni en juli. De rupsen lopen 's nachts vanuit de nesten groepsgewijs, in processie, naar de bladeren om te eten.

Risico en klachten

Door de brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Biologische bestrijding

Op locaties waar vorig jaar veel nesten aangetroffen zijn, verwachten we ook dit jaar weer overlast. Op deze plaatsen gaan we de eikenprocessierups preventief bestrijden door middel van een bespuiting met een biologisch middel. Het middel is volstrekt veilig voor mens en dier en richt zich specifiek op de rupsen. Ook volgens de flora- en faunawet is het geen probleem. Spuiten is alleen effectief als de rupsen jong zijn. Zodra het blad aan de eiken uitloopt komen ook de rupsen uit het ei. Dit is het moment om te spuiten.

Locaties preventief spuiten

Ede

N224
Proosdijerveldweg
Lange Parkpad
Ceelman van Ommerenweg (scholen)
Klinkenbergerweg
Bennekomseweg
Maanderdijk
Bovenbuurtweg

Bennekom

Langschoterweg (zwembad)
Achterstraat
Kierkamperweg

Lunteren

Lunterseweg
Edeseweg
Bisschopweg

Harskamp

Laarweg
Westenengerdijk
Molenweg

Overlast

De bestrijding voeren we zoveel mogelijk 's avonds en `s nachts uit. De spuitapparatuur veroorzaakt een brommend geluid. Tijdens het spuiten is het mogelijk dat er druppels van het spuitmiddel op de geparkeerde auto's terechtkomen. Het middel geeft geen schade aan de lak, u kunt het met water weer afspoelen.

Informatie

Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD. Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u ook terecht op de website van Ede.