Groen!

Groen! houdt lenteschoonmaak met buurtbewoners

door Annemie Maes (Brussels parlementslid) op 27 april 2011 in "Wonen"

Op initiatief van de Brusselse fractie kwamen gisteren een vijftiental buurtbewoners en Groen!-leden samen in actie in Brussel voor een lenteschoonmaak. Het Grisarpleintje in Kuregem, dat zich in een vreselijke toestand bevond, onderging een ware metamorfose. âWe willen met een positieve actie in eigen buurt wijzen op het belang van leefbaarheid en netheid van de stad,â verklaart Annemie Maes, Groen!-fractieleider in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gewapend met schoppen en harken kwamen de Brusselaars dinsdagavond samen voor een opruimactie gecombineerd met `Guerilla Gardening'. Een stuk grond dat er verwaarloosd bijligt wordt dan opgeruimd en door het aanleggen van groen opgefleurd. Met deze actie wil Groen! meer dan enkel hier en daar wat gras in de publieke ruimte brengen. "Het gebrek aan groen in de stad staat in de top drie van redenen om de stad te verlaten. Planten en bloemen vrolijken de stad op en we moeten de beperkte ruimte die we hebben optimaal benutten," verduidelijkt Annemie Maes. "Met deze actie willen we ook de buurtbewoners zelf een boodschap meegeven. Het moet voor hen een stimulans zijn meer respect op te brengen voor hun omgeving en misschien ook zelf iets te doen."

Het is niet de eerste keer dat de Brusselse groenen een dergelijke actie organiseren. "Vorig jaar hebben we het Rouppeplein op dezelfde manier aangepakt. En vandaag zie je dat ons werk van toen loont. Parkwachters en buurtbewoners waken erover dat het plein met respect behandeld wordt." Met dergelijke initiatieven wil Annemie Maes blijven de aandacht vragen van lokale overheden. Het Brusselse parlementslid diende hiervoor onlangs nog een parlementaire vraag in.

Na afloop van de opruimactie was Annemie Maes tevreden over het resultaat: "Kwam je hier gisteren dan zag je op deze plaats een verloederd minivoetbalpleintje en een troosteloos ogend pleintje. Maar door even met de buurtbewoners de handen uit de mouwen te steken, is dit plekje plots heel wat aantrekkelijker. Mensen kunnen weer op een bankje zitten en kinderen naar hartenlust spelen."

Contact: Annemie Maes -