ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Interdepartementale Aanbesteding van Strategische Adviesdiensten strategiedocument gepubliceerd

27 apr 2011 om 10:16

Binnen het Rijk maken CIOs en hun stafleden gebruik van standaardinformatie- en adviesrapporten om strategische besluitvorming binnen het ICT-domein voor te bereiden. Het gaat dan over onder meer trends in de ICT-markt, marktaandelen van commerciële organisaties, productstrategieën, nieuwe producten en nieuwe leveranciers. Daarnaast is er behoefte aan strategisch ICT- (maatwerk) advies, analyses en benchmarks die specifiek gericht zijn op de bestuurlijke context en in het bijzonder die van de opdrachtgevende deelnemer.

Tot nu toe werden deze diensten vaak door de individuele departementen verworven. Een aantal departementen en zelfstandige bestuursorganen heeft nu een gezamenlijke raamovereenkomst afgesloten. Op 14 september 2010 heeft de Interdepartementale Commissie van CIO's (ICCIO) besloten dat er een rijksbrede aanbesteding gestart dient te worden, waardoor het mogelijk moet worden met meerdere kennisaanbieders op strategisch niveau overeenkomsten aan te gaan. Deze Interdepartementale Aanbesteding van Strategische Adviesdiensten (IASA2011) streeft naar de totstandkoming van een raamovereenkomst voor strategische adviesdiensten voor Rijksoverheidsorganisaties. Hiervoor worden twee percelen aanbesteed: strategisch ICT-advies op maat en standaardinformatie- en adviesrapporten.

Door de gezamenlijke aanbesteding wordt bespaard op de kosten hiervan voor zowel de deelnemers als de marktpartijen. Daarnaast ontstaat door bundeling een volume, waardoor betere leverings- en financiële voorwaarden worden verwacht. Verder wordt deze aanbesteding gezien als middel om te komen tot afstemming tussen deelnemers, uniformiteit in het opdrachtgeverschap richting de markt en doelmatigheid in het aangaan van overeenkomsten. Tot slot zorgt de aanbesteding voor samenwerkingsmogelijkheden tussen deelnemers, bijvoorbeeld het uitwisselen van kennis en best practices.

Het project IASA2011 heeft inmiddels een conceptversie van het strategiedocument gepubliceerd. Het strategiedocument is opgesteld om een goede uitgangspositie te formuleren voor het uitvoeren van een uitbesteding voor het verkrijgen van strategisch ICT-advies. In het document zijn de percelen beschreven en worden bepaalde richtingen weergegeven die tot stand zijn gekomen na overleg en afstemming met alle departementale CIO's. Van de markt wordt feedback verwacht over alle onderwerpen die in het document aan de orde komen. De feedback wordt gebruikt om te bezien of de opgestelde richtingen valide zijn en kan leiden tot een aanpassing van het strategiedocument. U kunt de feedback op het strategiedocument tot 12 mei 2011 sturen naar Postbus.IASA2011@minbzk.nl