Gemeente Eindhoven

Aanpassingen `Blixems' i.v.m. jongerencentrum

Op dinsdag 19 april 2011 heeft het college van B &W een besluit genomen over de uitwerking van het jongerencentrum in de VTA Blixems. Drie varianten zijn besproken, waarbij alle voors en tegens die de betrokken partijen hebben ingebracht, zijn afgewogen. Er is uiteindelijk gekozen voor de ingang van het jongerencentrum aan de oostzijde, samen met een stalling voor fietsen, brommers en scooters. Een klankbordgroep met belanghebbenden (o.a. bewoners en politie) heeft meegedacht over de invulling van het jongerencentrum. Het advies van deze klankbordgroep aan het college was verdeeld tussen 2 varianten: 1. nieuwe ingang jongerencentrum oostzijde en 2. gebruik maken van hoofdingang VTA.

Afwegingen

Belangrijkste voordeel van deze keuze is dat de situatie beter beheersbaar is. Vanuit het jongerencentrum is er goed zicht op de entree en de stalling. Stalling tegen het jongerencentrum aan voorkomt een ongewenste extra hangplek. Het nadeel is dat de toegang/doorgang dicht bij de appartementen is, waardoor eerder overlast kan worden ervaren. Het college van B&W denkt dit nadeel te ondervangen door een beheergroep samen te stellen, waarmee afspraken worden gemaakt. Deze groep houdt zich o.a. bezig hoe met mogelijke klachten uit de omgeving om te gaan. Na een jaar vindt er een evaluatie plaats. Voor de buitenwerkzaamheden moet een vergunning worden aangevraagd. De aanpassingen aan het jongerencentrum zijn naar verwachting eind 2011 gereed.

Aanpassingen accommodatie en buitenruimte

Het besluit tot het realiseren van het jongerencentrum in VTA Blixems heeft heel wat voeten in aarde gehad. Oorspronkelijk was het plan om een tijdelijke voorziening voor jongeren 16+ in te richten aan de Jane Austenlaan. In augustus 2010 werd besloten om een zelfstandig jongerencentrum in te richten in de vrijetijdsaccommodatie Blixems. Randvoorwaarden hierbij waren: geen ingang aan het Ouvertureplein, zoveel mogelijk beperking van de overlast, het jongerencentrum moet zelfstandig kunnen functioneren en er moet rekening worden gehouden met omwonenden. Het gebouw wordt zodanig gerealiseerd, dat maatregelen worden genomen om geluidsoverlast te voorkomen. Geluids- en overlastbeperkende maatregelen betreffen vooral de buitenpui, de ingang en de toegang naar het jongerencentrum. Voor de buitenwerkzaamheden moet een vergunning worden aangevraagd.

De bewoners hebben hierover vorige week een wijkinfo ontvangen.