Radboud Universiteit Nijmegen


Krachtenbundeling chemisch onderzoek van Universiteiten van Nijmegen en Eindhoven

Datum bericht: 27 april 2011

De chemici van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Technische Universiteit Eindhoven willen hun onderzoekssamenwerking versterken. Ze bundelen hun slagkracht op het gebied van de organische chemie; een noodzakelijke voorwaarde om de internationale concurrentiepositie van Nederland verder uit te bouwen. Een gezamenlijk expertisecentrum past bij het voornemen vanuit het Sectorplan Chemie tot verdere zwaartepuntvorming in Nederland en is een strategische alliantie ter versterking internationale positie chemisch onderzoek.

Internationale top
De krachtenbundeling is een continuering van de jarenlang samenwerking op het gebied van de organische chemie. Hun onderzoek behoort tot de internationale top, wat blijkt uit het grote aantal (inter-)nationale prijzen, publicaties en beoordelingen bij visitaties, zoals onder andere de recente landelijke onderzoeksvisitaties Scheikundige Technologie en Scheikunde. Het onderzoek van de twee universiteiten sluit goed op elkaar aan. Zowel in Nijmegen als in Eindhoven werken chemici vanuit moleculair perspectief naar complexe systemen en materialen. Het onderzoek is daarbij sterk geworteld in de synthese, fysisch organische, supramoleculaire chemie en de life sciences.

Breed terrein en goede faciliteiten
De Nijmeegse chemici bestrijken een breed terrein van moleculair materiaalonderzoek tot en met de biochemie. Inbedding in het Instituut voor Moleculen en Materialen zorgt voor een sterke interactie met de fysica. Met hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten zoals het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy of het High Field Magnet Laboratory zijn nieuwe eigenschappen in materialen te onderzoeken en zichtbaar te maken. De aanwezigheid van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences bieden ideale mogelijkheden om de complexiteit van levende systemen beter te doorgronden met speciaal ontworpen moleculen en moleculaire assemblages. Dit onderzoek heeft geleid tot diverse spin-off bedrijven.

Bedrijvennetwerk
Het onderzoek in Eindhoven kenmerkt zich door een sterk innovatieve aanpak vanuit fundamentele inzichten, waarbij de toepassing wordt gezocht in technologische mogelijkheden van (macro-)moleculen en materialen. In het multidisciplinaire Institute for Complex Molecular Systems werken organisch chemici nauw samen met wiskundigen, biologen, fysici en engineers. Dit onderzoek heeft een sterke binding met de thema's Gezondheid en Energie. Het bedrijvennetwerk is sterk ontwikkeld en ook hier zijn vele chemische spin-offs ontstaan.

Gezondheid, energie en duurzaamheid
Ir. Roeloef de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit: `Juist de combinatie van kennis, wetenschappelijke en industriiole netwerken van de organisch-chemische onderzoeksgroepen is uniek. De activiteiten zijn op de verschillen toepassingsgebieden uitermate complementair.'
Door deze strategische samenwerking te verdiepen ontstaat een expertisecentrum dat vanuit een kwalitatief hoogstaand perspectief toonaangevend onderzoek kan verrichten op alle maatschappelijk relevante thema's die een raakvlak hebben met de moleculaire wetenschappen, zoals gezondheid, energie en duurzaamheid.