Gemeente Zwolle

Explosie Melkmarkt - update 27 april 11.00 uur


Gisteren rond 10.15 uur is bij een explosie op de Melkmarkt in Zwolle een voorgevel van een winkelpand weggeslagen. Van omringende panden zijn de ramen gesprongen.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er zijn twee gewonden. Een 16-jarig meisje en een 26-jarige man zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Rond het middaguur is er brand uitgebroken in het pand, zowel aan de kant van de Melkmarkt als aan de kant van de Voorstraat. De brand was snel onder controle. Half vier is het sein brand meester gegeven.

Veel gestelde vragen explosie Melkmarkt update 27 april 11.00 uur (pdf) (44,7 KB)

Asbest

Er is asbest vrijgekomen. Na onderzoek is bekend geworden dat het asbest in grote brokken vrijgekomen is en niet kan worden ingeademd. Bewoners, omstanders zijn daarom niet direct blootgesteld aan het asbest.

De gebouwen tegenover het getroffen pand zijn inmiddels weer vrijgegeven. Deze gebouwen zijn asbestvrij. In het puin van het getroffen pand is asbest aangetroffen, maar deze is niet verspreid.

Het asbest wordt zo spoedig mogelijk opgeruimd.

Gezondheidsvragen

Er bestaan geen risico's voor de gezondheid. Als bewoners daarover toch vragen hebben, is de GGD IJsselland tijdens kantooruren bereikbaar, afdeling Milieu en Gezondheid 0900 277 77 77.

Afsluiting

De binnenstad is bereikbaar met uitzondering van het afgezette gebied nabij het pand; de Merkmarkt is niet afgesloten. De Voorstraat is weer toegankelijk; de Tijlpassage is afgesloten, de Melkmarktsteeg is open.

Telefoonnummer

Voor vragen over de explosie aan de Melkmarkt heeft de gemeente Zwolle een telefoonlijn opengesteld: (038) 498 33 66.

Sloop pand

Inmiddels is begonnen met de sloop van het getroffen pand, vanwege instortingsgevaar. Daar is één tot twee dagen voor nodig.

Dichtmaken beschadigde panden

Glaszetters hebben de beschadigde panden dichtgemaakt, ook van de panden waarvan de eigenaar niet aanwezig was.