Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Jongeren zetten gerichter geld opzij dan 55-plussers

Twee op de drie Nederlanders sparen 'doelloos'

Amsterdam, 27 april 2011 - Ruim tweederde van de Nederlanders (67%) spaart zonder een concreet doel. Dat blijkt uit onderzoek van de online financiële dienstverlener MoneYou. Opvallend genoeg zijn het vooral jongeren uit de internetgeneratie die gerichter sparen dan ouderen: zij hebben twee keer zo vaak een duidelijke bestemming voor het geld dat ze opzij zetten dan 55-plussers. Nederlandse spaarders die met een bepaald doel sparen, sparen vooral voor 'later' (43%) en 'vakantie' (40%). De top 5 wordt aangevuld door respectievelijk 'een huis of verbouwing' (25%), 'een auto of motor' (24%) en 'een koelkast of droger' (15%), blijkt uit onderzoek in opdracht van MoneYou.

Elke generatie heeft echter wel een ander doel waar zij voor spaart. Zo spaart de internetgeneratie (18 tot 34 jaar) het meest voor dingen die op korte termijn te realiseren zijn, zoals een nieuwe inrichting van het huis (43%) of een computer (10%). De helft van de leeftijdscategorie 35 tot 54 jaar geeft aan het meest te sparen voor later, of om het financieel wat ruimer te hebben. Bijna de helft van de 55-plussers (44%) spaart voor een vakantie of zelfs een vakantiehuisje. Van alle spaarders denkt iets meer dan de helft (53%) het spaardoel binnen 5 jaar gerealiseerd te hebben.

Doelsparen

"Het doelsparen heeft in Nederland dus nog zeker terrein te winnen," reageert Frank Verkerk, Algemeen Directeur bij MoneYou. "Voor consumenten is deze vorm interessant. Doordat je het spaargeld apart op een spaarrekening zet kom je er toch minder gemakkelijk aan. Daarnaast weet je ook precies waarvoor je spaart en wanneer het doel bereikt is. Een organisatie als het Nibud geeft dit ook al jaren als tip mee aan spaarders".

Van het spaargeld afblijven gaat overigens ruim de helft van de Nederlanders (54%) prima af. Slechts 3 op de 10 geeft aan hier wel moeite mee te hebben. Het onderzoek laat hierin geen verschil zien tussen mannen en vrouwen. Voor wat betreft het constant zijn als het gaat om sparen geeft de Nederlander zichzelf een dikke voldoende, een 7,4.

Toekomst doelsparen
Verkerk: "Dat 67% spaart zonder doel is opmerkelijk, maar ook wel te verklaren. Veel banken bieden op dit moment simpelweg nog niet de mogelijkheid om gemakkelijk te doelsparen. Zowel online als mobiel komen er steeds meer mogelijkheden. Zo heeft MoneYou vorige maand een SpaarApp gelanceerd waarmee doelsparen mogelijk is. De Nederlandse spaarders zullen hier in de nabije toekomst meer en meer gebruik van gaan maken."


- EINDE BERICHT -

Over MoneYou
MoneYou B.V. is een 100% dochteronderneming van ABN AMRO Bank N.V. gevestigd te Amsterdam. MoneYou B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als aangesloten onderneming van ABN AMRO Bank N.V. op grond waarvan zij optreedt als aanbieder van kredietproducten en als bemiddelaar in consumptief krediet-, spaar- en verzekeringsproducten. MoneYou B.V. is daarnaast geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als verbonden agent van ABN AMRO Bank N.V. op grond waarvan zij bepaalde beleggingsdiensten voor rekening van ABN AMRO Bank N.V. mag verlenen.

De resultaten zijn representatief voor de Nederlander in de leeftijd van 18 jaar en ouder, op geslacht en leeftijd. In totaal zijn door Ruigrok | Netpanel de meningen van 536 respondenten verzameld.


Noot voor redacties


Voor meer informatie (