Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


beregenen dijken

Droogte houdt aan: waterschap start met beregenen dijken

Publicatiedatum : 27 april 2011

Het is al even droog in Nederland en in de ons omringende landen. Daarom houdt De Stichtse Rijnlanden de kwaliteit en de kwantiteit van het water extra in de gaten. Daarnaast ontstaat er gevaar op het uitdrogen van dijken; ook dit houdt het waterschap scherp in de gaten. Het waterschap heeft extra mensen ingezet om de eventuele gevolgen van de droogte goed te volgen en waar mogelijk preventieve maatregelen te treffen.

Kwaliteit en kwantiteit water in orde

Op dit moment is zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het water geen probleem. Het waterschap weet voldoende water in sloten en kanalen te krijgen en te houden en alhoewel het water laag staat in de Lek is ook daar de kwantiteit en de kwaliteit nog steeds voldoende. Ook is het water niet te warm; in droogteperiodes midden in de zomer wil dat nog wel eens gebeuren, met botulisme en blauwalg tot gevolg.

Beregening van dijken

Voor de zogenaamde klei op veendijken in het gebied zijn inmiddels wel extra maatregelen nodig. Door uitdroging kunnen kleine scheuren en barsten in deze dijken ontstaan. Dat is niet wenselijk en ter voorkoming beregent het waterschap vanaf vandaag verschillende kleinere dijken in het westelijk deel van zijn beheergebied. De ervaring van vorig jaar, toen De Stichtse Rijnlanden startte met de beregening, leert dat zo wordt voorkomen dat scheuren groter worden en dat meer scheuren ontstaan. Bij aanhoudende droogte wordt zo'n drie keer per week beregend. Het gaat om de dijken langs de volgende wateren: de Enkele en Dubbele Wiericke, de Grecht, de Heinoomsvaart, de Geer, een gedeelte van de Bijleveld, de grote Heicop en de Haarrijn. Raadpleeg de plattegrond (pdf) voor de precieze locatie van deze wateren.

Droogtepagina

Aangezien de verwachting is dat de droogte nog wel even aanhoudt, is vanaf morgen hier op de website een speciale droogtepagina te vinden. Hierop kunt u de actuele stand van zaken volgen. En natuurlijk kunt u ons ook volgen via Twitter: @HDSR_waterschap.