Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Definitief ontwerp Wilhelminaplein bekend

Het nieuwe en definitieve ontwerp voor het nieuwe Wilhelminaplein in Leeuwarden is bekend. Deze kroon op het project Nieuw Zaailand is de laatste stap in het project. Dit ontwerp geeft een optimale invulling aan het ambitieniveau van Leeuwarden en voegt extra kwaliteit toe aan de hele binnenstad.

Multifunctioneel
Het nieuwe ontwerp is multifunctioneel en kenmerkt zich door een brede bruikbaarheid. De omgeving rond het Wilhelminaplein is gericht op cultuur, wonen en werken en is ingericht met de rode klinkers die elders in de binnenstad ook zijn toegepast. Het Wilhelminaplein zelf richt zich vooral op verblijf; het vormt een trekpleister en nodigt uit tot ontmoeting. Het 'tapijt' op het plein is een mix van 3 kleuren natuursteen. De groene aankleding op het Wilhelminaplein komt van tien bijzondere, meerstammige Zilveresdoorns. Als meubilair zijn rond de bomen op het plein speciale banken ontworpen. In de vloer van het plein zijn fonteinen en bijzondere LED-verlichting verwerkt. De vlakke vloer in het hele gebied, zonder stoepen en randen, en de nauwkeurig neergezette bomen geeft op het plein voldoende ruimte voor kwalitatief goede terrassen, markt, kermis en evenementen.

Verkeer
In het verlengde van de vlakke vloer kiest het college voor een shared space gedachte. Alleen auto's met een bestemming op het plein hebben toegang tot het Wilhelminaplein en delen de ruimte met het langzaam verkeer. Op het Beursplein stelt het college voor om een microrotonde te maken. Fietsers en auto's mengen daardoor makkelijker en veiliger met elkaar.

Onderdeel van het plan is om de bushaltes te verplaatsen naar het Harmonieplein/Ruiterskwartier. De rijbaan van het Ruiterskwartier wordt verschoven zodat er meer ruimte voor het trottoir komt, en het asfalt wordt vervangen voor klinkers. Hiervoor ligt een globaal ontwerp dat in de vervolgfase verder wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Deze definitieve invulling heeft een samenhang met het initiatiefvoorstel van de PvdA en Pal/Groenlinks met betrekking tot de bussen in de binnenstad.

Om al vanaf de stadsgracht nog meer te ervaren dat men in de binnenstad komt, worden ook de Prins Hendrikstraat en de Prins Hendrikbrug heringericht. De rijbaan wordt smaller en het asfalt maakt hier plaats voor klinkers. Op de Prins Hendrikbrug zal een kiosk komen.

Besluitvorming
Het college van burgemeester en wethouders leggen het definitieve ontwerp op 30 mei ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Op 16 mei is de commissievergadering waar de raad het voorgestelde ontwerp voor bespreekt.

Het definitieve ontwerp van het Wilhelminaplein kunt u hier (pdf-bestand 23,8 MB) downloaden.


Gemeente Leeuwarden