Woonbond


26-04-2011 Huur op Maat geen alternatief voor huidig huur- en subsidiebeleid

Huur op Maat is een interessant instrument, maar kan nooit een alternatief zijn voor het huidige stelsel van huurbeleid en huurtoeslag voor rekening van de overheid. Dat concludeert de Woonbond na twee jaar experimenteren met Huur op Maat.

Vorige week presenteerde de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) een eindevaluatie van twee jaar experimenteren met Huur op Maat. De SEV stelde in een persbericht dat Huur op Maat een alternatief is voor het huidige stelsel van huurprijsregulering. De Woonbond is het daar niet mee eens. Volgens de belangenvereniging van huurders kan Huur op Maat de steun aan huurders door de overheid niet vervangen.

Hand met blokken huisje en munten Dat blijkt volgens de Woonbond ook uit de presentatie van prof. dr. Ir. Jan van der Schaar op de bijeenkomst waar de SEV de evaluatie presenteerde.

Experimenten met Huur op Maat

Sinds maart 2009 experimenten woningcorporaties in verschillende delen van het land met Huur op Maat. Voor de woningen die binnen Huur op Maat worden aangeboden geldt een huurprijs op marktniveau, meestal de wettelijke maximumhuur die volgens het woningwaarderingsstelsel mag worden gevraagd. Huurders met een hoog inkomen betalen het volle pond, huurders met een bescheiden inkomen krijgen korting. Zodra het inkomen stijgt, wordt de korting minder. Om de korting te kunnen aanpassen wordt het inkomen van de huurder jaarlijks door de corporatie gecontroleerd.

Corporaties op stoel van de overheid

De marktconforme huur die hogere inkomens betalen gebruiken om kwalitatief goede woningen toegankelijk te houden voor lage inkomens. Dat is de belangrijkste gedachte achter Huur op Maat. De corporaties nemen daarmee als het ware de individuele en inkomensafhankelijke subsidiëring van de rijksoverheid over. Er ontstaat zodoende een stelsel van inkomenshuren dat door woningcorporaties wordt beheerd en uitgevoerd.

Grote financiële risico's

In zijn presentatie stelde van der Schaar dat Huur op Maat als alternatief concept voor het huidige beleid grote risico's kent. Financiële risico's die eerst bij de overheid lagen komen bij de afzonderlijke corporaties te liggen. Zeker in het huidige politieke klimaat, waar de overheid erop uit is om de middelen van de corporaties af te romen, is dat erg gevaarlijk. Het is dan ook de vraag of corporaties die risico's ook op termijn kunnen dragen en de kortingen die ze geven kunnen blijven garanderen.

Aanvulling, geen alternatief

Van der Schaar ziet Huur op Maat dan ook meer als een aanvulling op het bestaande stelsel van huurregulering en huurtoeslag dan als alternatief daarvoor. Deze opvatting sluit nauw aan bij het standpunt dat de Verenigingsraad van de Woonbond in november 2009 heeft ingenomen. Daarin staat dat Huur op Maat op lokaal niveau als instrument kan worden ingezet om specifieke knelpunten op te lossen. De eindevaluatie van Huur op Maat geeft de Woonbond geen aanleiding om dit standpunt te wijzigen.

Zie ook:

Woonbond standpunt Huur op Maat, november 2009 (PDF)