Rechtbank Alkmaar


Onvoorwaardelijke celstraffen in onderzoek Colorado

Alkmaar , 27-4-2011

De verdachten Frank G., Dick G. en Cor van de P. hebben onvoorwaardelijke celstraffen gekregen voor hun aandeel in de strafzaak die bekend staat onder de onderzoeksnaam Colorado. In deze grootschalige strafzaak over het telen en knippen van hennep, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie stonden 24 verdachten terecht. Eenentwintig van hen krijgen een straf opgelegd, drie werden vrijgesproken.

De rechtbank legt Frank G. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van vier jaar voor het telen en laten knippen van hennep in Almere, Groningen, Opperdoes en Heerhugowaard, het witwassen van crimineel geld door de aanschaf van twee bestelbussen en een Audi én voor het leidinggeven aan een criminele organisatie. Daarnaast is aan Frank G. een gevangenisstraf van twee maanden opgelegd voor het bedreigen en mishandelen van een parketwacht op een eerdere zitting van de rechtbank. Dick G. heeft zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig gemaakt aan het telen van hennep bij drie kwekerijen (in Uithoorn, Edam en Heerhugowaard), het witwassen van ruim 350.000 euro en crimineel geld door de aanschaf van een BMW én deelname aan een criminele organisatie. Hij krijgt hiervoor 2,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Cor van de P. krijgt 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het telen van hennep in twee kwekerijen en deelname aan een criminele organisatie. Deze straf is hoger dan het Openbaar Ministerie eiste. De rechtbank dicht Cor van de P. een grotere rol toe in de zaak Colorado dan door het Openbaar Ministerie is geschetst op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de groep verdachten die gedurende meerdere jaren een samenwerkingsverband vormden en die samen regelmatig hennep knipten of werkzaamheden verrichtten bij een kwekerij ook tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat zij een relatief ondergeschikte rol speelden binnen de criminele organisatie, komt de rechtbank bij deze groep tot een strafoplegging van een gevangenisstraf van zes weken voor elke bewezen betrokkenheid bij een hennepkwekerij en zes weken gevangenisstraf voor het deelnemen aan een criminele organisatie.

De hennepknippers die gedurende een relatief korte periode of incidenteel hennep hebben geknipt krijgen van de rechtbank een werkstraf. Bij deze groep is weliswaar ook vastgesteld dat zij deelnamen aan een criminele organisatie maar hun rol was slechts van ondergeschikte aard.