Gemeente Rotterdam

winnaar prijsvraag rotterdammertje krijgt eigen kegelbinkie

27 april 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Met de naam Kegelbinkie is Femke Kleijn de winnaar geworden van de prijsvraag van de gemeente Rotterdam en weekblad De Havenloods. afbeelding

Overhandiging Kegelbinkie Wethouder van Huffelen aan Femke Kleijn. Rick Keus Fotografie

Bij de zoektocht naar een nieuwe naam voor het Rotterdammertje heeft Femke Kleijn de naam Kegelbinkie ingestuurd.

Mevrouw Kleijn kreeg haar eigen Kegelbinkie met inscriptie, uitgereikt door de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (o.m. buitenruimte). Wethouder van Huffelen: "Kegelbinkie is een perfecte naam. Het zegt iets over de vorm, het blijft hangen en is echt Rotterdams."

Kegelbinkie verwijst met een knipoog naar de smartlap Ketelbinkie van Anton Beuving uit 1940. Hij bezingt daarin de avonturen van een straatjongen uit Rotterdam, die voor het eerst naar zee gaat.

Op de oproep van de gemeente Rotterdam en het huis-aan-huis blad De Havenloods, kwamen meer dan 70 inzendingen binnen. Stemmen kon op de websites van de Havenloods, de gemeente Rotterdam of via Twitter. Sommige deelnemers stuurden meerdere namen in. Onder de kanshebbers waren ook de Maaspaal, Nultientje en de variant Stekelbinkie. Bij de beoordeling van de namen is gelet op humor, herkenbaarheid en een duidelijke relatie met Rotterdam.

De Kegelbinkie wordt gemaakt door medewerkers van Robedrijf productie en is onderdeel van de Rotterdamse Stijl voor de buitenruimte. Met de Rotterdamse Stijl wil de gemeente meer eenheid, kwaliteit en samenhang in de buitenruimte van de havenstad.