MKB-Nederland

Werkgevers zien positieve resultaten WIA

27 april 2011
Werkgevers zien positieve resultaten WIA

Steeds meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten zijn aan het werk of zijn op weg naar werk sinds de invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Dat concluderen MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de uitkomsten van de evaluatie van de wet. Vandaag praten de Tweede Kamerleden over de evaluatie van de WIA. Volgens de ondernemersorganisaties is de regeling succesvol. De inspanningen van werkgevers en werknemers om ziekteverzuim zo vroeg mogelijk aan te pakken en later arbeidsongeschiktheid te voorkomen werpen hun vruchten af. Ten aanzien van bepaalde punten, zoals bij de groep Wga 80-100, vragen de werkgeversorganisaties om maatregelen.

Met de overgang van de WAO naar de WIA hebben werkgevers en werknemers de verantwoordelijkheid voor ziekte en arbeidsongeschiktheid volledig op zich genomen. De WIA prikkelt, samen met andere regelingen als de Wet Verbetering Poortwachter en de Wet Verlenging Loondoorbetaling bij Ziekte, werknemers meer om aan de slag te blijven of gaan. En dat gebeurt. Bij invoering van de wet werd een instroom van zo'n 181.000 WIA'ers verwacht, terwijl er in 2010 uiteindelijk 109.000 arbeidsongeschikten instroomden. Ook de werkhervatting van de groep die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is laat een positieve trend zien. Tweederde is aan het werk. Werkgevers hebben samen met vakbonden in de Stichting van de Arbeid aandacht voor de groep die nog niet aan het werk is.

Om meer arbeidsongeschikten aan het werk te krijgen is re-integratie bij een andere werkgever een belangrijk element van de WIA. Een oplossing is, zo stellen MKB-Nederland en VNO-NCW, een no riskpolis in de eerste twee ziektejaren. Dit maakt het voor een nieuwe werkgever aantrekkelijker om de werknemer al in deze periode in dienst te nemen.

Driekwart van de mensen die in de WGA, regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, terecht komt is volledig maar niet arbeidsongeschikt verklaard (WGA 80-100). Dat aantal is maar liefst drie keer zo groot als verwacht. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat het kabinet meer inzicht in deze cijfers geeft. Ook wensen werkgevers een toets op de beoordeling (niet-)duurzaam.

> dossier Wga

*