Provincie Noord-Holland

Ontwerpen versterking hoogwaterkering Den Oever in juli klaar

27 april 2011 -

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderzoekt nog drie varianten voor het versterken van de hoogwaterkering in Den Oever.

In deze varianten worden de havendijk en/of een aantal havendammen verhoogd en verbreed. Door nieuwe inzichten kunnen deze versterkingen mogelijk minder zwaar uitvallen.

Op dit moment maken deskundigen nauwkeurige berekeningen over de wind- en hoogwateromstandigheden die de waterkering in de toekomst moet kunnen doorstaan. Dit gebeurt vanuit een aangescherpte - en daarmee nog meer werkelijkheidsgetrouwe - invalshoek.

Er is sinds kort nieuwe informatie beschikbaar over combinaties van windkracht, windrichting en hoogwaterstanden die in de praktijk kunnen voorkomen. Met deze nieuwste gegevens wordt een voor Den Oever geldende combinatie van hoogste waterstand en zwaarste golfaanval berekend. De nieuwe rekenmethode sluit meer aan bij de werkelijkheid. Maar bij dijkversterkingen moet het hoogheemraadschap aan specifieke regels en wetten voldoen. Daarom moeten Rijk en provincie de nieuwe rekenmethode eerst goedkeuren voordat het hoogheemraadschap deze bij verdere ontwerpen voor de versterkingen in Den Oever mag gebruiken.

Nieuwe versterkingsontwerpen zijn in juli klaar. Rond de zomer is ook duidelijk of het Rijk en de provincie akkoord gaan met het toepassen van de nieuwe rekenmethode. Daarna wordt het zogeheten voorkeursalternatief gekozen: de uiteindelijke manier waarop de hoogwaterkering versterkt wordt.

Haventerrein
Het hoogheemraadschap werkt de juiste versterkingsmethode verder uit. Tegelijkertijd onderzoekt het mogelijkheden om de wateroverlast op het buitendijkse haventerrein van Den Oever te verminderen. Het hoogheemraadschap zet zijn kennis en kunde in om te onderzoeken hoe deze overlast in de toekomst te verminderen is. De resultaten van het onderzoek worden in een bestuurlijk overleg tussen gemeente, provincie, Rijk en hoogheemraadschap besproken. Het Rijk financiert de kosten voor het op orde brengen van de binnendijkse waterveiligheid. Eventuele toekomstige maatregelen om de buitendijkse wateroverlast te verminderen financiert het Rijk en daarmee het hoogheemraadschap niet. Andere partijen zullen dit dus voor hun rekening moeten nemen.

In april houdt het hoogheemraadschap een bijeenkomst met de adviesgroep over maatregelen die de wateroverlast op het haventerrein moeten tegengaan. Deze adviesgroep bestaat uit vertegenwoordigers van plaatselijke en regionale belangen.

---