Stichting Wakker Dier

GEEN LIMIET AANTAL DIERSLACHTOFFERS BIJ STALBRAND

(27 april 2011)

RAAD VAN STATE: RICHTLIJN MAXIMUM GROOTTE BRANDCOMPARTIMENT STAL HOEFT NIET NAGELEEFD TE WORDEN

De Raad van State in Den Haag heeft vandaag het hoger beroep van Wakker Dier over een brandgevaarlijke stal in Boxmeer ongegrond verklaard. De stal voldoet aan het bouwbesluit, en mag gebouwd worden, aldus de Raad. Wakker Dier is zeer teleurgesteld, want hiermee verdwijnt de enige richtlijn in de brandregelgeving die onderscheid maakt tussen dieren en dingen, voorgoed in de prullenbak. Het gaat om de richtlijn Beheersbaarheid van Brand uit 2007 die een maximum stelt aan de omvang van het brandcompartiment in een stal, en daarmee aan het aantal slachtoffers. Een (mega)stal voor kippen, of in dit specifieke geval een paar duizend moedervarkens en biggetjes, kan oneindig groot worden mits aan het Bouwbesluit wordt voldaan. Voor Wakker Dier is dit extra stimulans om de campagne voor brandveilige stallen te intensiveren richting de overheid. Wakker Dier zal blijven campagnevoeren totdat de wet wél onderscheid maakt tussen kip en wc-rol. Tijdens het NIFV congres op 24 maart over stalbranden, gaf het ministerie nog aan een verandering in de bouwregelgeving niet nodig te vinden. Wakker Dier roept consumenten nogmaals op om de petitie over brandveilige stallen op de site van Wakker Dier te tekenen.

BRANDALARM
Met het intensiveren van de landbouw en het groter worden van stallen, neemt ook het aantal slachtoffers bij een brand toe. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan een miljoen dieren verbrand. Alleen al dit jaar (2011) hebben 8 branden het leven gekost aan 89.366 dieren. Veel van deze branden hadden voorkomen kunnen worden en veel slachtoffers kunnen besparen. Het is nu niet verplicht om stallen te voorzien van brandmelders en brandblussers of zelfs maar bluswater. Simpele voorschriften zoals het scheiden van brandgevaarlijke activiteiten en apparaten van de dierverblijven, of regelmatige controle van de elektrische installaties zouden veel branden kunnen voorkomen. Het toepassen van sprinkler- of mistinstallaties of brandcompartimenten kan het aantal slachtoffers aanzienlijk beperken.

ACTIE
In de afgelopen twee jaar hebben GroenLinks, PvdD, PvdA en PVV Kamervragen gesteld over de vele stalbranden. Er is onderzoek uitgevoerd door Wageningen in opdracht van LTO en de Dierenbescherming naar de problematiek: de conclusie veel branden kunnen en moeten voorkomen worden. Enkele verzekeringsmaatschappijen worden al strenger en schrijven verplichte jaarlijkse keuring van de elektrische installaties. De Brandraad 2009 (waaraan de brandweer, het lectoraat brandpreventie, het verzekeringswezen, Wakker Dier en de Dierenbescherming deelnamen) concludeerde dat dieren even goed tegen brand moeten worden beschermd als mensen. Staatssecretaris Bleker komt voor de zomer met een Plan van Aanpak stalbranden, maar tijdens het NIFV congres op 24 maart verkondigde het ministerie EL&I dat men niet uitgaat van een verandering van het Bouwbesluit, maar verder onderzoek en voorlichting. Wakker Dier roept sinds 2008 brandalarm, en zal dat blijven doen totdat de wet dieren beter beschermd dan dingen. Samen met brandweerman Cees startte Wakker Dier een petitie voor brandveiligere stallen.

PROCES
In 2007 is de Woningwet aangepast en stelt deze dat er bij de bouw ook rekening ook moet worden gehouden met dierenwelzijn. Ook is in 2007 de VROM richtlijn Beheersbaarheid van Brand opgesteld. Deze richtlijn stelt dat een brandcompartiment in een stal, in tegenstelling tot andere gebouwen, nooit groter mag zijn dan 2.500 m^2 om het aantal dierslachtoffers te beperken. De Overheid heeft echter verzuimd om het Bouwbesluit uit 2003 aan te passen aan de nieuwe Woningwet en richtlijn. Hierdoor kunnen gemeenten bouwvergunningen goedkeuren als zij aan het verouderde Bouwbesluit 2003 voldoen. Ook al is de stal in kwestie brandgevaarlijk en voldoet deze niet aan de nieuwe regels uit 2007. Wakker Dier tekende bezwaar aan tegen gemeente Boxmeer voor het verlenen van een vergunning aan brandgevaarlijke stallen. De stallen in kwestie zijn 4.988 m^2, 4.323 m^2 en 2.934 m^2: het dubbele van de maximumgrootte van een compartiment zoals aangegeven in de handreiking Beheersbaarheid van Brand van het ministerie VROM in 2007. De gemeente Boxmeer gaf tijdens de zitting toe helemaal geen rekening te hebben gehouden met het feit dat er dieren zouden worden gehouden in de stallen. Zij hebben zich strikt aan het Bouwbesluit gehouden dat geen onderscheid maakt tussen dieren en dingen.

Jaartal
Aantal branden (met meer dan 50 slachtoffers) Totaal aantal slachtoffers
2006
8
251.225
2007
5
11.536
2008
14
649.627
2009
11
112.185
2010
15
180.465
2011 (tot 27apr)
4
89.366
Totaal
57

1.294.404