Gemeente Lopik

Baggeren watergangen gebied 'Wiel en Vogelenzang'

Begin mei 2011 starten Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de gemeente Lopik met het baggeren van diverse watergangen in het gebied "Wiel en Vogelenzang. De bagger afkomstig uit deze watergangen wordt voor een groot deel naar het depot aan de N210 gebracht. Waar mogelijk, in overleg tussen perceeleigenaar en de aannemer, wordt de bagger op het naastgelegen perceel verspreid. De aannemer benadert persoonlijk de betreffende perceeleigenaren.
Op www.destichtserijnlanden.nl vindt u de planning en locaties.

Overhangend hout
Heeft u beplanting langs de watergangen, die boven de watergang hangt die gebaggerd gaat worden, dan verzoeken wij u vriendelijk deze weg te snoeien. De benodigde werkruimte voor het baggeren moet namelijk minimaal 4 meter boven de waterlijn bedragen. Wij raden u dan ook aan beplanting te snoeien tot minimaal 4 meter boven de watergang.

Overhangend hout dat lager dan 4 meter boven de watergang hangt, zal door onze aannemer op uw kosten worden verwijderd, indien het de werkzaamheden hindert.

Vrije doorgang watergangen
De watergangen moeten vrije doorgang hebben en waar nodig dienen alle obstakels te zijn opgeruimd. Ter herinnering ontvangt u circa één week voor de start van de werkzaamheden een brief van de aannemer.

Oeverbescherming
Zoals het waterschap de taak heeft zijn eigen watergangen op leggerdiepte te houden, heeft de gemeente deze verplichting voor haar eigen watergangen. Met de uitvoering van de baggerwerkzaamheden voldoen het waterschap en de gemeente aan hun taakstellingen. U als perceeleigenaar van de aangrenzende oever heeft volgens de Keur (artikel 2.8) van het waterschap ook verantwoordelijkheden. Zo moet u zorgen dat de oevers, taluds en de daartoe behorende oeververdedigingswerken langs uw perceel behoorlijk zijn. Hiermee wordt bedoeld dat deze zo gemaakt en onderhouden zijn dat er geen verzakking, vervorming en/of doorbuiging optreden wanneer de watergang op diepte is of wordt gebracht door baggerwerkzaamheden. Bij directe schade (door bijvoorbeeld een botsing) kan de veroorzaker wel aansprakelijk worden gesteld. Indirecte schade door het baggeren, kunt u niet op ons verhalen. Daarom raden wij u aan oevers en constructies tijdig te herstellen, als dat nodig is.

Eigendom en gebruik van grond langs een watergang In verband met de wet op privacy is het voor ons niet mogelijk alle gebruikers (pachters) te achterhalen. Bent u wel de eigenaar, maar niet de gebruiker van het land, dan vragen wij u deze informatie aan de gebruikers en/of pachters door te geven.

Wanneer?
Naar verwachting starten de voorbereidingswerkzaamheden begin mei 2011. De baggerwerkzaamheden beginnen omstreeks half mei 2011. De werkzaamheden duren tot circa maart 2012.

Verkeersmaatregelen
Waar nodig zal een halve rijbaan worden afgezet. De aannemer zal zoveel mogelijk proberen verkeershinder te vermijden.

Vragen of opmerkingen?
Op www.destichtserijnlanden.nl vindt u meer informatie. Door op de link 'Werk in uitvoering' te klikken, gevolgd door 'gemeente Lopik' en daarna te zoeken naar 'Baggerproject Wiel en Vogelenzang' vindt u de overzichtskaart en extra informatie over het project. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met de heer F. Visser (HDSR) (030) 634 57 00 of de heer W.M. Zielman (gemeente Lopik) (0348) 55 99 55.