Gemeente 's-Hertogenbosch

27-04-2011
Boek over bijzondere archeologische vondst

In 1998 deden archeologen van de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM) van de gemeente onderzoek aan Achter het Verguld Harnas. Hierbij deden zij een spectaculaire ontdekking. Ze vonden een steengoed potje met daarin ruim 2000 zilveren muntjes en een fraaie zilveren siergesp. Vandaag wordt het boek over deze bijzondere vondst gepubliceerd.

Na veel publiciteit in de kranten en op de televisie werd het stil rond deze vondst. Dat had te maken met het feit dat de munten door het lange verblijf in de bodem aan elkaar waren gekoekt. Ze waren uiterst breekbaar. Het losweken en schoonmaken ervan duurde dan ook lang.

`Van Penningen en Groten, de schatvondst Achter het Verguld Harnas in 's Hertogenbosch'
Vandaag is het boek gepresenteerd over de vondst: `Van Penningen en Groten, de schatvondst Achter het Verguld Harnas in 's Hertogenbosch'. In het boek wordt het onderzoek beschreven dat is gedaan. Er is onderzoek gedaan naar de periode waarin de schat werd verborgen. Dit was aan het begin van de 14de eeuw. Ook werd onderzocht wie de mogelijke eigenaar was en de reden waarom iemand zijn ongetwijfeld kostbare bezit had verstopt. Ook de geschiedenis van de vindplaats en de ontwikkeling van 's-Hertogenbosch rond 1300 is beschreven. Er is vooral gekeken naar de politieke en sociale onrust rond die tijd. Mogelijk leidde dit tot het verbergen van de schat. Tenslotte wordt een beeld geschetst van het aarzelend op gang komende geldverkeer in Europa in een periode dat er nog vooral sprake was van ruilhandel.

Een deel van de schatvondst zelf kunt u momenteel bewonderen in het Noordbrabants Museum. Vanaf 17 mei is de schatvondst nog enige tijd te zien in het Stadskantoor, Wolvenhoek 1, s'-Hertogenbosch. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar.