Rijksoverheid

Knapen omarmt World Development Report over fragiele staten

Nieuwsbericht | 27-04-2011

Ontwikkeling in fragiele staten is in het belang van de mensen daar, maar ook in ons eigen belang. Dat zei staatssecretaris Knapen woensdag bij de presentatie van het World Development Report 2011 van de Wereldbank.

Conflicten en geweld vormen een belangrijk obstakel voor ontwikkeling. In geen van de fragiele staten en conflictgebieden zijn milenniumdoelstellingen gehaald. Volgens Knapen kunnen conflictlanden bovendien grote impact hebben op de rest van de wereld. 'Denk bijvoorbeeld aan illegale immigranten uit Irak of Somalië. Denk aan mensen-, drugs- en wapensmokkel uit West Afrika en de Balkan. En denk aan terroristen uit Jemen of piraten op handelsroutes bij de Hoorn van Afrika.' Knapen heeft veiligheid en rechtsstaat tot een van zijn vier speerpunten van ontwikkelingssamenwerking gemaakt.

De staatssecretaris prijst de Wereldbank voor het uitstekende rapport en omarmt een aantal belangrijke aanbevelingen, waaronder die voor meer focus en selectiviteit. In alle ontwikkelingslanden, maar zeker in fragiele staten, is het onmogelijk om alle sectoren tegelijk te ontwikkelen. Het is tevens van belang dat de internationale gemeenschap goed luistert naar de stem van de landen zelf.

Knapen roept ook op tot betere samenwerking tussen de Wereldbank en de Verenigde Naties en sluit zich aan bij de aanbeveling in het rapport voor een coherente benadering met aandacht voor de lokale en regionale context. Mede in dat kader sprak hij dinsdag met de Burundese minister van Buitenlandse Zaken, Nsanze. De ontwikkeling en stabiliteit in het land en het Grote Merengebied stond centraal in dat gesprek. Nederland draagt in Burundi onder meer bij aan de professionalisering van de veiligheidssector en de democratische controle daarop. Knapen benadrukte tegenover Nsanze het belang van transparant bestuur en corruptiebestrijding.