Nieuw-Vlaamse Alliantie




Inkrimping budget voor repatriëring illegalen is ongeoorloofd

klok 27 april 2011

In de begroting 2011 wordt tien procent minder uitgetrokken voor de repatriëring van illegalen. Het budget daalt van 7.749.000 euro in 2010 tot 7.000.000 euro nu. In vergelijking met 2005 wordt zelfs dertig procent minder voorzien voor gedwongen terugkeer: toen werd nog 10 miljoen euro uitgetrokken. De beloften van premier Leterme en staatssecretaris Wathelet voor een forser terugkeerbeleid vertalen zich dus niet in de begroting. Dit is ongehoord in de huidige asiel- en migratiecrisis, meent de N-VA.

In 2010 werden amper 2.419 illegalen gedwongen teruggestuurd naar hun land van herkomst: een absoluut dieptepunt. Liefst 26.936 mensen vroegen asiel aan; 82 % werd afgewezen. Kamerlid Theo Francken: "Een geloofwaardig asielbeleid staat of valt met een geloofwaardig terugkeerbeleid. Het is onbegrijpelijk dat de regering in volle asielcrisis het budget voor repatriëringen met tien procent terugschroeft. De 7 miljoen euro voor repatriëring en de 9 miljoen euro voor de gesloten centra voor illegalen zijn peanuts in vergelijking met de 415 miljoen euro voor opvang (via FEDASIL, LOI's, Rode Kruis/Croix Rouge, Vluchtelingenwerk Vlaanderen/CIRE) en de 160 miljoen euro voor de asielinstanties (DVZ, CGVS en RVV). Het is dan ook niet te verwonderen dat België hét asielland van West-Europa is en blijft. Zonder het sluitstuk van de terugkeer is elk migratiebeleid gedoemd om te mislukken: vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet."

Gebrekkige politieke wil De sterke vermindering van het budget voor gedwongen terugkeer is des te opmerkelijk omdat er wel vlot extra geld vrijgemaakt is voor de asielinstanties en de opvang van asielzoekers. Francken: "Er komt 13,8 miljoen extra voor de asielinstanties. Wij steunen dit volmondig, want het is noodzakelijk dat de regering werk maakt van een snellere afhandeling van de asieldossiers. Geldgebrek is dus geen verklaring voor het inkrimpen van het budget voor de gedwongen terugkeer van illegalen. Het budget voor opvang is in één jaar tijd gestegen met 108.644.000 euro ... Het is dus geen kwestie van geld, wel van politieke wil en van prioriteiten."

"Het blijft een raadsel hoe de regering de beslissing van 8 april om het aantal terugkeervluchten met escorte te verhogen van 3 naar 5 per dag, zal bekostigen. Het budget voor repatriëring is in 6 jaar tijd met een kwart tot 30 gedaald: onbegrijpelijk en ongehoord", besluit Theo Francken.

De N-VA zal de begroting amenderen om het budget voor gedwongen terugkeer van illegalen alsnog opnieuw op te trekken. Ze roept de collega's van Open Vld, CD&V en MR op om deze verhoging mee goed te keuren. Bijlage: application/pdf icon Begroting_2011_Migratie.pdf

Meer info: link: Begroting 2005 link: Begroting 2009 link: Begroting 2010

Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be