Emile de Roy van Zuydewijn verkozen tot Zorgheld

Persbericht van BKB

Emile de Roy van Zuydewijn, oprichter van de Amsterdamse thuiszorgorganisatie Emile.nu, is verkozen tot Zorgheld 'Werken in de Zorg'. Marcelis Boereboom, Directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), maakte dit vandaag bekend.

Emile (26) was één van de drie genomineerde Zorghelden binnen het thema 'Werken in de Zorg'. De zorgsector is met 1.2 miljoen arbeidskrachten de grootste werkgever van Nederland. Desondanks zal er in de nabije toekomst een tekort aan personeel in de zorg ontstaan. Hoofdoorzaak is de vergrijzing: daardoor neemt de zorgvraag toe, terwijl de beroepsbevolking kleiner wordt. Dus rijst de vraag: wie zorgt er voor de ouderen van de toekomst?

Als het aan Emile ligt, zijn dat studenten. Hij begon na zijn studie HBO-V een eigen thuiszorgorganisatie, Emile.nu. Emile heeft momenteel veertig studenten in dienst. Zijn organisatie groeit snel. Door mond op mond reclame melden zich steeds nieuwe cliënten, en is er zelfs een wachtlijst ontstaan van studenten die voor Emile.nu willen werken. Emile laat zien dat er in de zorg ruimte is voor ambitieuze ondernemers. Zelfs in de moeilijke thuiszorgmarkt is het hem gelukt een nieuwe instelling tot bloei te brengen en voldoende geschikt personeel te werven.

De veertig medewerkers van Emile werken in drie zelfstandig opererende teams met elk één coördinator, een teamer. Uitvalsbasis is een klein winkeltje in de Amsterdamse Jordaan. Voor Emile is de thuiszorg niet alleen waardevol en inspirerend, hij kan er ook nog eens al zijn ondernemingszin in kwijt. Hij wil uitbreiden naar andere Nederlandse studentensteden. 'We hebben hier allemaal het idee dat we de wereld aan het veranderen zijn, dat we aan het begin staan van misschien wel iets heel groots.'

Het ondernemen lijkt Emile gemakkelijk af te gaan; hij begint gewoon en dan lukt het. Of niet. 'Ik doe alles fout. Niet dat iemand daar de dupe van is, maar ik leer er wel van. Die praktijk maakt het juist leuk.'

Wie jongeren wil interesseren voor een baan in de zorg, moet van deze tijd zijn, vindt Emile: 'Je moet er niet zo zwaar aan trekken. Het is gewoon een leuke baan, en best cool eigenlijk. Eerst is het vies. Dan kom jij. En dan is het weer schoon. Toch is alles daaromheen eigenlijk nóg belangrijker. Je maakt zo veel mee als je bij de mensen thuis komt, en daar leer je ontzettend veel van.'

Campagne
De andere genomineerde Zorghelden binnen het thema 'Werken in de Zorg' waren Nicolette Horn, projectleider bij Zorg voor Werk, een programma dat allochtone vrouwen aan een baan in de zorg helpt, en Emma Bruns, student geneeskunde aan de UvA. Op www.werkenaandezorg.nl konden bezoekers stemmen op hun favoriete kandidaat. Meer dan 2800 mensen brachten hun stem uit.

Werken aan de zorg
De verkiezing van de Zorgheld maakt deel uit van Werken aan de Zorg. Er zijn grote veranderingen gaande in de zorg. Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven tot zes inventarisaties naar de resultaten van het beleid. Iedere inventarisatie heeft een eigen thema, waarbinnen telkens een nieuwe Zorgheld wordt verkozen. Hun aanpak kan oplossingen bieden voor problemen waar anderen tegenaan lopen. Het thema 'Werken in de Zorg' is de vierde binnen de Werken aan de Zorg reeks.

Links:
http://www.werkenaandezorg.nl



Razende Robot Reporter