Gemeente Sluis


Start bewegwijzering wandelnetwerk

Op woensdag 20 april heeft wethouder Peter Ploegaert (portefeuillehouder Recreatie en Toerisme), samen met betrokken vrijwilligers, de eerste paal geplaatst voor het Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen.

Wandelen of een ommetje maken zijn populaire recreatieve activiteiten die bovendien zeer gezond zijn. West Zeeuws-Vlaanderen leent zich er uitstekend voor. Het afwisselende landschap, de rustige wegen en stille dijken zijn aantrekkelijk voor wandelaars en de pittoreske kernen zijn prima vertrek- en eindpunten. Tijdens een wandeltocht kan de wandelaar de streek op eigen tempo (her)ontdekken.

Het Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen heeft als doel om het platteland te ontsluiten voor de wandelaar, een aantrekkelijk wandellandschap te realiseren en om de vindbaarheid te verbeteren. Uiteindelijk komt er een knooppuntenkaart met uniforme bewegwijzering. Het Wandelnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen wordt ongeveer 180 km lang, waarvan ongeveer 10 à 20 km boerenlandpad. In het wandelnetwerk worden ook reeds bewegwijzerde ommetjes opgenomen. In het project is ook een budget opgenomen voor landschapsherstel door bijvoorbeeld het aanplanten van knotbomen op historische oude dijken in het gebied. De input voor het basisplan is geleverd door wandelkenners die samenwerken in het wandelplatform West Zeeuws-Vlaanderen dat in de afgelopen drie jaar is opgericht.

De bewegwijzering (knooppuntpalen en bordjes) wordt aangebracht door vrijwilligers onder leiding van een voorman van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Mensen die willen helpen met het aanbrengen van de bewegwijzering kunnen zich aanmelden via tel. 0113 - 230 936.

Het wandelnetwerk wordt gerealiseerd in het kader van het project Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek (REECZ) in de periode 2010-mei 2012. Het betreft een samenwerkingsproject tussen de gemeente Sluis, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en het wandelplatform West Zeeuws-Vlaanderen. De ontwikkeling van het wandelnetwerk sluit aan bij de beleidsnota van het Wandelnetwerk van de provincie Zeeland en het gebiedsplan Natuurlijk Vitaal en is benoemd als één van de speerpunten in het gemeentelijk beleid.