Wettelijke regeling hoogst urgent voor bescherming tegen piraterij

Persbericht van Koninklijke Vereniging van Nederlandse

Reders
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en de vakbond Nautilus International dringen nogmaals met de hoogste urgentie aan op een wettelijke regeling waardoor reders hun schepen kunnen beschermen tegen piraterij met gecertificeerde privébeveiligers. Dit naar aanleiding van een nieuw initiatief van een bedrijf dat met een schip onder Britse vlag gewapende beveiligers aanbiedt aan reders.

De sociale partners verzoeken de minister van Defensie om met de hoogste denkbare spoed met wetgeving te komen waardoor het recht op zelfverdediging door reders met voldoende waarborgen kan worden ingevuld. Voorwaarde is dat alleen gecertificeerde beveiligingsbedrijven de beschermingstaak van de overheid voor Nederlandse vlagschepen kunnen overnemen, net zoals bij sommige politietaken op het land. De regelgeving dient ook helder de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de kapitein te regelen.

De wildgroei aan initiatieven illustreert dat de bescherming door de aanwezige marines tekort schiet om het toenemende geweld van piraterij in de Indische Oceaan en Straat van Hormuz het hoofd te bieden. Door de bezuinigingen in tal van Europese landen zal dit verder verslechteren. Het kan niet zo zijn dat het Nederlandse kabinet erkent dat de bescherming door de marine terugloopt maar tegelijkertijd geen ruimte wil bieden voor adequate en goedgeregelde zelfbescherming. Het wordt dan ook hoog tijd dat het kabinet privébeveiliging wettelijk regelt. De koopvaardij kan niet onbeveiligd varen in piratengebieden, daarvoor zijn de risico's voor bemanning en schip veel te groot.

Links:
http://www.kvnr.nl



Razende Robot Reporter