Gemeente Zwijndrecht

Resultaten draagvlakmeting Bedrijven Investerings Zone

Bedrijven InvesteringsZone op bedrijventerrein Groote Lindt gaat door

In de afgelopen maanden heeft de gemeente op verzoek van een groep actieve ondernemers onderzocht of er voldoende draagvlak bestaat onder de ondernemers van zowel Koopcentrum Noord als bedrijventerrein Groote Lindt om een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) op te richten. De stemmen zijn inmiddels geteld en hoewel de BIZ niet in beide gevallen doorgang kan vinden is de eerste BIZ-zone in de Drechtsteden een feit! De ondernemers op bedrijventerrein Groote Lindt in Zwijndrecht gaan als eerste een bedrijven InversteringsZone oprichten.

Een Bedrijven InvesteringsZone is een wettelijk instrument, gebaseerd op de Experimentenwet BI-Zones, waarmee alle ondernemers -in aanvulling op de taken van de gemeente- gezamenlijk kunnen investeren in de kwaliteit van hun omgeving.

Conform de experiment wet is eind vorig jaar door de gemeenteraad een verordening vastgesteld en is er een uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente en de beide stichtingen gesloten. Laatste formele stap betrof het onderzoeken van het draagvlak. De BIZ-verordening treedt in werking wanneer door de notaris is bepaald dat:

* Minimaal de helft van de stemgerechtigden een geldige stem heeft uitgebracht.

* Van de stemmers minimaal 2/3 voor het instellen van de BI-Zone is.
* De voorstemmers meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers.

Voor Koopcentrum Noord zijn 25 stemformulieren verzonden. Hiervan zijn er 17 retour ontvangen. Hiervan waren 11 stemmen vòòr invoering en 6 tegen de invoering. Omdat minder dan tweederde van de antwoordende ondernemers vòòr hebben gestemd kan de invoering geen doorgang vinden. Zie proces-verbaal.

Bij de stemming voor Groote Lindt hebben 59 van de 107 stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Hiervan waren 44 stemmen vóór de invoering van de BIZ. Deze stemmen vertegenwoordigen samen tevens een hogere WOZ-waarde dan de tegenstemmers. Hiermee is de invoering van de BIZ voor Grote Lindt een feit. Zie proces-verbaal

Alle ondernemers die in het kader van de experimentwet hun stem hebben mogen uitbrengen ontvangen bericht over het resultaat.

De gemeente Zwijndrecht is teleurgesteld dat de BIZ voor Koopcentrum Noord niet tot stand is gekomen maar is tevens zeer verheugd over het slagen van de BIZ voor Groote Lindt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Caroline Oster, telefoonnummer 078-7703590, e-mail coster@zwijndrecht.nl

Aanvullende informatie www.zwijndrecht.nl |>ondernemen|>Bedrijven InvesteringsZone