Algemene Onderwijsbond

Niet alle scholen melden geweld

Incidenten op middelbare scholen worden heel vaak niet gemeld omdat die slecht zijn voor het imago van de school. Dat blijkt uit een onderzoek dat het tv-programma EenVandaag samen met vakbonden AOb en CNV Onderwijs heeft uitgevoerd onder zeventienhonderd medewerkers in het voortgezet onderwijs.

Bijna de helft van de ondervraagde docenten is de afgelopen drie jaar uitgescholden. Zo'n 10 procent heeft te maken gehad met fysiek geweld. Hoewel de dader meestal een leerling is, komt het ook geregeld voor dat ouders schelden, dreigen of geweld gebruiken tegen leraren.

Van de leraren die het slachtoffer zijn geworden van geweld, bedreigingen of scheldpartijen, liet een derde weten dat de school geen actie heeft ondernomen. De belangrijkste reden daarvoor is volgens de respondenten dat de school bang is voor verslechtering van zijn reputatie. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat incidenten op kleinere scholen vaker de doofpot in gaan dan incidenten op grotere instellingen. Het onderzoek wijkt niet af van vergelijkbare onderzoeken die het Onderwijsblad van de AOb de afgelopen jaren heeft gehouden. Vanaf volgend jaar is het voor scholen wettelijk verplicht om incidenten te registreren, liet onderwijsminister Marja van Bijsterveldt eind februari al weten. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek is daar voorstander van.