Persbericht van BU Business Information

'Lezer haakt af door te informatieve tekst'

Ellenlange notities, warrige mails en andere teksten waarbij de schrijver niets anders doet dan informatie spuien. De tijd is rijp voor een andere manier van schrijven, stellen schrijfadviseurs Eline Janssen en Marita van Hasselt. Met hun nieuwe boek 'De kracht van het piramideprincipe' bieden ze schrijvers een praktische methode om snel tot een compacte en lezergerichte tekst te komen.

'De lezer van nu wil kernachtige teksten waarin hij snel zijn weg kan vinden,' licht Janssen toe. 'In de V.S., toch de bakermat van de informatiemaatschappij, kwam Barbara Minto bij McKinsey met de oplossing: het piramideprincipe.'

Piramideschrijven in Nederland
Ook in Nederland kiezen steeds meer organisaties voor piramideschrijven: advies- en onderzoeksbureaus, maar bijvoorbeeld ook banken, ministeries en gemeenten. Van Hasselt en Janssen merkten dat veel organisaties op zoek waren naar een eenvoudige, praktische benadering van het piramideprincipe. Daarom schreven zij 'De kracht van het piramideprincipe', het eerste Nederlandse boek over piramideschrijven.

Wat houdt piramideschrijven nu precies in?
Piramideschrijvers presenteren na de inleiding meteen hun kernboodschap, die ze vervolgens toelichten of onderbouwen. Daarbij nemen ze alleen informatie op die aansluit op hun doel en de informatiebehoefte van de lezer. Of het nu gaat om adviesrapporten, artikelen of e-mails. Zo houden zij hun teksten helder en compact.

'We zien veel mensen worstelen met hun schrijftaak', vertelt Van Hasselt. 'Opvallend is hoezeer ze denken vanuit hun eigen kennis over het onderwerp. Terwijl de kunst van het schrijven juist ligt in het aansluiten op de lezer. Het is mooi om te zien wat er gebeurt als schrijvers kennismaken met het piramideprincipe. Hun teksten worden veel korter en winnen aan overtuigingskracht. Bovendien kost het schrijven ook nog eens minder tijd.'

//////

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.academicservice.nl/
Bijlage:
* persbericht krachtpirprindoc




Razende Robot Reporter