Ministerie van Defensie

Helikopters paraat voor natuurbrandbestrijding

27 april 2011, 16.53 uur

Vanwege de aanhoudende droogte staan de komende dagen 2 Defensiehelikopters permanent paraat op Vliegbasis Gilze-Rijen voor eventuele brandbestrijding.

Dat 2 helikopters van het Defensie Helikopter Commando speciaal voor deze taak zijn aangewezen, betekent dat er continu bemanningen stand-by staan. Hierdoor hoeft bij een calamiteit geen speciaal opgeleid personeel opgeroepen te worden, wat de reactietijd aanmerkelijk verkort. De bijzondere beschikbaarheid geldt in ieder geval tot 2 mei. De situatie wordt van dag tot dag in de gaten gehouden.

Moeilijk bereikbaar

Dankzij een flexibele waterzak die onder de helikopter kan worden gehangen, de zogenoemde bambi-bucket, kunnen grote hoeveelheden water over een vuurzee worden uitgestort. Een Cougar-transporthelikopter kan 2500 liter water per keer vervoeren en een zware Chinook-transporthelikopter zelfs 10.000 liter. Bijkomend voordeel, naast de grote hoeveelheden bluswater, is bereikbaarheid van plaatsen die voor de brandweer onbereikbaar zijn.

Civiel-militaire samenwerking

Met de ondersteuning van de helikopters wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de civiel-militaire samenwerking bij het bestrijden van calamiteiten. Helikopters van het DHC bewijzen al jaren hun waarde bij het blussen van branden. Eerder deze week werden nog 2 Cougars ingezet bij de bestrijding van een natuurbrand in het Drentse Fochteloërveen.