Gemeente Halderberge


Tussenuitspraak bestemmingsplan Rondweg Oudenbosch

Op donderdag 4 februari 2010 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Rondweg Oudenbosch vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan heeft vervolgens van 18 februari t/m 31 maart 2010 ter inzage gelegen in het kader van de beroepsprocedure. Tegen het bestemmingsplan zijn acht beroepschriften ingediend. Er is geen verzoek om voorlopige voorziening aangevraagd, waardoor het bestemmingsplan op 1 april 2010 in werking is getreden.

Op 1 maart 2011 heeft de inhoudelijke behandeling van de acht beroepschriften tegen het vastgestelde bestemmingsplan Rondweg plaatsgevonden. Vandaag, op 27 april 2011, heeft de Raad van State een tussenuitspraak gedaan. Dit vooruitlopend op de definitieve uitspraak. De tussenuitspraak komt erop neer dat het bestemmingsplan intact blijft. Over enkele zaken wil de Raad van State echter dat er nader onderzoek wordt verricht.

De gemeenteraad moet van de Raad van State binnen dertien weken nader onderzoek doen naar:

* de omvang van een agrarische huiskavel in het plangebied in relatie tot de rondweg en de mogelijkheid om hier na aanleg van de rondweg een volwaardig melkveebedrijf te exploiteren;
* de wijzigingsbevoegdheid waarmee een burgerwoning aan de Bosschendijk, die als gevolg van de rondweg moet worden gesloopt, aan de Kapelstraat kan worden herbouwd. Hierbij is het voor de Raad van State het nog onvoldoende duidelijk hoe de wijzigingsbevoegdheid zich verhoudt tot de omliggende bedrijfsvoering. Daarnaast moet onderzocht worden of het aannemelijk is dat de Flora- en Faunawetgeving een belemmering zal vormen voor uitwerking van de wijzigingsbevoegdheid.

Verantwoordelijk wethouder Bert Suijkerbuijk is tevreden met de tussenuitspraak. "We zijn zelfs al gestart met het onderzoek, zodat we binnen de gestelde termijn reactie kunnen geven naar de Raad van State".

Het college streeft ernaar om de gemeenteraad zo spoedig mogelijk het aanvullende onderzoek voor te leggen. Indien het nadere onderzoek geen aanleiding geeft tot wijziging van het op 4 februari 2010 genomen raadsbesluit wordt het nadere onderzoek direct na besluitvorming toegezonden aan de Raad van State. Mocht het nadere onderzoek wel aanleiding geven tot wijziging van het besluit van 4 februari 2010, dan dient het nieuwe besluit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekendgemaakt te worden.

Achtergrondinformatie

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Halderberge werken gezamenlijk aan het project `Rondweg Oudenbosch'. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan in februari 2010 vastgesteld. Intussen werken provincie en gemeente verder aan het project, waaronder het uitwerken van de technische tekeningen, het voorbereiden van de aanbestedingsprocedure, enzovoort.

Het project Rondweg Oudenbosch is bedoeld om de leefbaarheids- en verkeersproblematiek in de kern van Oudenbosch op te lossen. Het project kent vele betrokkenen, elk met hun eigen belangen en voorkeuren. Dat vraagt voortdurend om een zorgvuldige afweging van belangen. Op de gemeentelijke website vindt u onder andere het vastgestelde bestemmingsplan, het raadsbesluit en een 3D impressie van de rondweg.