Nieuw-Vlaamse Alliantie




Dossier Europese belastingen symptomatisch voor huidige politieke klimaat

klok 27 april 2011

De N-VA reageert met verontwaardiging op de ordinaire uithaal van Frank Vandenbroucke (sp.a) na wat een interessante, inhoudelijke discussie moest worden over de fiscale toekomst van dit land binnen Europa. "De N-VA mag blijkbaar geen enkel standpunt meer innemen zonder bedolven te worden onder een inhoudsloze scheldvloed. Zo wordt het moeilijk om constructief verder te werken. Deze uitspatting is dan ook symptomatisch voor het huidige politieke klimaat", reageert N-VA-Kamerlid Steven Vandeput.

Spijkerharde garanties nodig! Het debat dat daarentegen wel aan de orde is, is of een Europese belasting een nuttig en efficiënt instrument is. De N-VA heeft zich altijd opgesteld als een pro-Europese partij en weigert dit debat te herleiden tot een discussie "voor" of "tegen" Europa. "De socialisten heffen blijkbaar graag extra belastingen, want er bestaat momenteel geen enkele garantie dat een Europese belasting niet zou leiden tot extra belastingen voor de burger. Daarvoor is de Europese Unie te ver van de burger verwijderd als democratisch bestuursorgaan. Bovendien wordt het debat niet gekoppeld aan een evaluatie van de uitgaven van Europa en gaat het enkel om een zoektocht naar meer middelen", zegt Vandeput.

Grotesk Opmerkelijk: op Europees vlak wijst zowat tweederde van de lidstaten een eigen Europese belasting af: ook voor president Herman Van Rompuy is het niet prioritair. We bevinden ons dus in het gezelschap van Angela Merkel, David Cameron, Mark Rutte en Nicolas Sarkozy, niet in het gezelschap van de 'Ware Finnen', zoals Vandenbroucke sneert.

Nog grotesker wordt het wanneer men in overweging neemt dat het op nationaal vlak onmogelijk blijkt de deelstaten een stuk fiscale verantwoordelijkheid te geven, terwijl men dit voor Europa dan wel snel-snel door het parlement wil jagen. "Paars is duidelijk nog steeds tuk op belastingen en heeft bij het Europese niveau een nieuwe uitweg gevonden: de Europese belastingen gebruiken als een afleiding voor de onopgeloste interne fiscale problemen", besluit Steven Vandeput. Auteur(s): Steven Vandeput, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be