Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europese binnengrenzen tijdelijk opnieuw instellen

klok 27 april 2011

Met de grote toestroom van Tunesiërs in Italië zouden tijdelijke grenscontroles op de weg, in de havens en in de internationale treinen nuttig zijn bij de handhaving van het asielbeleid. Europa zou de binnengrenzen dus opnieuw moeten kunnen controleren. Dat kan, als massa-immigratie onder de bijzondere omstandigheden zou vallen die het tijdelijk instellen van binnengrenzen mogelijk maken. Een aanpassing van het Schengen-akkoord is noodzakelijk. Kamerlid Daphné Dumery van de N-VA: "Het verdrag moet worden aangepast zodat de deelnemende landen op eigen initiatief grenscontroles kunnen organiseren."

De Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Berlusconi vinden trouwens ook dat het verdrag van Schengen moet blijven bestaan maar dat het dringend hervormd moet worden. Het verdrag van Schengen, dat het vrije verkeer van personen tussen de deelnemende landen regelt, laat toe dat landen opnieuw tijdelijke grenscontroles kunnen invoeren onder "bijzondere omstandigheden". Duitsland deed dat bijvoorbeeld om hooligans op het WK voetbal te weren. Massamigratie moet ook onder deze bijzondere voorwaarden vallen, vindt de N-VA. Zo zou ook België opnieuw de binnengrenzen kunnen controleren.

Wegen, havens en stations controleren België voert nu verscherpte controles uit op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Daphné Dumery: "In de commissie Binnenlandse Zaken vroeg ik aan staatssecretaris Wathelet om ook aan andere grensposten (wegen, havens en stations) controles uit te voeren, maar hij vond dit niet opportuun. De mensen uit Noord-Afrika komen niet met het vliegtuig, maar net via die andere wegen. Maar blijkbaar wacht Wathelet liever tot de stroom vluchtelingen België heeft bereikt. En België staat al bekend als het land van melk en honing waar opvang en sociale voorzieningen gegarandeerd zijn ..."

Wathelet vindt dat het aan de burgemeesters is om de vluchtelingen op hun grondgebied op te volgen en de bevoegde diensten in te lichten. "Hij ontloopt hiermee zijn verantwoordelijkheid en schuift de handhaving van een correct migratiebeleid af op de burgemeesters", vindt Dumery.

Sociale aanpak Maar het moet allemaal sociaal blijven: een humanitaire aanpak van de huidige vluchtelingencrisis is noodzakelijk. Daarom pleit de N-VA voor de uitbreiding van Frontex, het Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de EU. "De N-VA pleit voor de uitbreiding van de bevoegdheden en de middelen van Frontex om een Europese en solidaire totaalaanpak mogelijk te maken." Auteur(s): Daphné Dumery, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be