Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen tegen Goudse verdachten van drugshandel

27 april 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 2,5 jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 25-jarige verdachte uit Gouda wegens drugshandel. Tegen een 26-jarige medeverdachte uit Gouda eiste het OM twee jaar gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij tussen 1 januari 2008 en 12 november 2010 in hun woonplaats handelden in harddrugs.

De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij de werkwijze van het STOC-team (Stelselmatig Tackelen van Overlastgevende Criminelen). Hieruit was bij het team informatie binnengekomen over de activiteiten van de Gouwenaren. Rond diezelfde periode kwam er bij de politie via Meld Misdaad Anoniem ook een melding binnen waarin werd gezegd dat de 25-jarige verdachte in drugs handelde. Op basis van alle informatie is toen onder leiding van een officier van justitie een onderzoek gestart.

De verdachten maakten volgens het OM gebruik van twee auto's om de bestelde drugs af te leveren. Op 12 november hielden de politie Hollands Midden en het OM een drugsactie. De politie hield direct na de koop van drugs bij de verdachten meerdere klanten aan. De zojuist gekochte drugs werd in beslag genomen en de kopers werden verhoord. Meerdere kopers verklaarden dat zij regelmatig drugs bij de twee Gouwenaren kochten. De 25-jarige verdachte werd diezelfde avond aangehouden. In zijn woning werden bij een huiszoeking 36 zakjes met gebruikershoeveelheden cocaïne aangetroffen. Ook werd er 655 euro in de woning gevonden. De 26-jarige verdachte werd twee dagen later aangehouden. Deze verdachte heeft volgens het OM iets korter in drugs gehandeld dan de medeverdachte, namelijk 2 jaar en de andere verdachte 3 jaar.

STOC-team
Het STOC-team is een onderzoeksteam van rechercheurs en agenten van de politie Gouda. Het team werkt persoonsgericht, wat wil zeggen dat potentiële daders langere tijd in beeld gehouden worden.

De samenleving heeft veel last van de gevolgen van drugsgebruik en het dealen van drugs. De handel vindt plaats in het illegale circuit en hierbij wordt geweld niet geschuwd. Van dat geweld worden vaak ook onschuldige omstanders de dupe. Omwonenden ondervinden daarom veel overlast van drugshandel bij hen in de buurt.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.