GroenLinks
Vernietig tot nog toe opgeslagen vingerafdrukken

GroenLinks is blij dat de opslag van vingerafdrukken voor de paspoortadministratie van de baan is, maar dat betekent ook dat de tot nog toe opgeslagen vingerafdrukken vernietigd moeten worden. Tweede Kamerlid Mariko Peters heeft hier tijdens het overleg met minister Donner van Binnenlandse Zaken op aangedrongen. "Dit kabinet maakt een pas op de plaats en houdt op met opslaan van vingerafdrukken dan heeft het ook geen zin om de oude opslag te handhaven", zegt Peters.

Aanvankelijk waren biometrische kenmerken bedoeld als instrument om identiteitsfraude tegen te gaan. Het probleem is dat de afgenomen vingerafdrukken en in het paspoort verwerkte biometrische kenmerken, in te veel gevallen afwijken van de in de database opgeslagen gegevens. Maar bovenal wordt biometrie in paspoorten misbruikt.

Peters: "Nederland heeft daar een centrale database bij bedacht om ook allerhande andere informatie uit te putten, bijvoorbeeld ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding. Dat is een duidelijke privacyschending die niet wenselijk is."

GroenLinks is blij met het besluit van minister Donner om de opslag van vingerafdrukken op lokaal niveau stil te leggen en voorlopig niet te komen tot een landelijke databank.

"Ik ben blij dat een Kamermeerderheid eindelijk oog heeft voor de risico's en de foutenmarges van afgenomen vingerafdrukken. Een database is onder de huidige omstandigheden simpelweg niet te beveiligen tegen misbruik. De zes miljoen afgenomen vingerafdrukken moeten vernietigd worden. Je hebt er niets meer aan, ze zijn nutteloos'', aldus Peters.