Gemeente Breda

Plannen Stationskwartier Breda naar nieuwe fase
Het college stelt de gemeenteraad voor de bestemmingsplannen voor de Stationslaan en Breda Centraal (de nieuwe openbaar vervoer terminal) en het definitief ontwerp voor de Stationslaan vast te stellen. Direct na de vaststelling door de raad zal het college de bouwvergunning voor Breda Centraal verlenen. Ook gaat het college akkoord met het verkeersbesluit voor de knip in de Terheijdenseweg. Met deze besluiten wordt de basis gelegd voor de bouw van het nieuwe station, de aanleg van de nieuwe Stationslaan en het direct aangrenzende gebied in het Stationskwartier en komen de plannen voor het Stationskwartier in een volgende fase.

De Bredase gemeenteraad besloot in juli 2010 om op het Bestemmingsplan OVTC en de Bouwvergunning OVTC de zogenaamde `coördinatieregeling' uit de Wet Ruimtelijke Ordening toe te passen. De procedure wordt daarmee versneld, zonder tekort te doen aan de mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar aan te tekenen.

Breda Centraal
De Raad van State keurde het bestemmingsplan Stationskwartier uit 2007 op één onderdeel van het terminalcomplex niet goed: de maximale bouwhoogte aan de zuidkant van het stationsgebouw in relatie tot de daglichttoetreding van de appartementen aan het Stationsplein. Dit is nu in de planregels aangepast. Ook is het bestemmingsplan aangepast aan de actualiteit.

Stationslaan
De nieuw aan te leggen Stationslaan ligt aan de noordkant van Breda Centraal en loopt van de Belcrumweg aan de westkant naar de Doornboslaan aan de oostkant. De Terheijdenseweg wordt voor autoverkeer `losgeknipt' van de Stationslaan. De nieuwe Stationslaan zorgt voor de ontsluiting van het nieuwe station Breda Centraal en van de noordkant van het Stationskwartier en Drie Hoefijzers. De verwachting is dat nog in 2011 met de aanleg kan worden begonnen. Als eerste wordt de aansluiting met de Belcrumweg gerealiseerd.

Op schema
Wethouder Arbouw: "Deze besluiten zijn een grote stap voorwaarts in de realisatie van het nieuwe station en de aanleg van de buitenruimte in het Stationskwartier inclusief de Stationslaan. Het plan is dat de bouw van het nieuwe station Breda Centraal en de aanleg van de Stationslaan nog dit jaar starten. Door nu deze besluiten te nemen blijft die planning op schema".