Artis

woensdag 27 april 2011
14:00 - Fazanterie Fazanterie
alleen vandaag
Op woensdagmiddag 27 april opent topkok Ramon Beuk het eerste deel van de vernieuwde Fazanterie. Hij gaat voor het oog van publiek de eerste maaltijd voor de ara's, seriëma's en fazantachtigen bereiden en serveren. Dit doet hij in de keuken van de Fazanterie, die speciaal voor de gelegenheid open is gesteld voor publiek. Bezoekers krijgen die middag ook de primeur om een kijkje achter de schermen te nemen in het nieuwste dierverblijf van Artis.

In de Fazanterie zijn bedreigde tot zeer bedreigde vogelsoorten te bewonderen, zoals blauwkeelara's (Ara glaucogularis), blauwkopara's (Primolius couloni) en soldatenara's (Ara militaris). Van die laatste soort leven er wereldwijd nog maar zo'n 10.000. Vroeger zaten zij op een stokje en aan een ketting op de Papegaaienlaan van Artis. Dit is vanzelfsprekend niet meer van deze tijd. Zij krijgen nu de ruimte in de grote volière van de Fazanterie. De voilière is zo ingericht, dat ze zich hopelijk voort zullen planten. Hiermee levert Artis een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van deze vogelsoort.

Hypermoderne keuken

Naast de grote verscheidenheid aan vogelsoorten die vanaf 27 april in de Fazanterie te zien zijn, is de keuken ook zeer bijzonder aan het verblijf. Voor het eerst is het mogelijk om vanuit één centrale keuken aan alle dieet- en hygiëne-eisen van alle vogelsoorten in Artis te voldoen. Zowel de vis voor de pinguïns als de kroppen andijvie voor de zwanen en ganzen worden vanaf de Fazanterie-keuken bereid en verspreid. Bijzonder is ook dat het publiek de verzorgers in de keuken bezig kan zien.

Historisch verblijf

Het deel van de Fazanterie dat nu gerestaureerd en gemoderniseerd is, met medewerking van de Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming, stamt uit 1872 en was oorspronkelijk het verblijf van hoendervogels als fazanten en pauwiezen. De vogelcollectie van Artis was toentertijd zodanig groot, dat er snel een tweelingvolière nodig was. Deze is in 1888 opgeleverd. Artis begint nu aan de restauratie van dit Rijksmonument.