Raad van State


woensdag 27 april 2011
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft verleend voor het verbouwen van een bankgebouw tot een dokterspraktijk met apotheek aan de Dijkstraat in Honselersdijk. Een echtpaar uit Honselersdijk is het niet met eens met de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij wonen naast het oude bankgebouw. Het echtpaar vindt dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan vanwege de hoogte van het gebouw. Het echtpaar vreest dat door de hoogte van het gebouw de tuin grotendeels in de schaduw komt te liggen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2010 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 201010204/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

(Deze zaak is op 26 april jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Duiven van het bestemmingsplan 'Uitbreiding IKEA, bedrijventerrein Nieuwgraaf, Duiven'. Het plan maakt een uitbreiding van de IKEA in Duiven mogelijk. De woonwinkel zal met 16.000 m2 worden vergroot naar ruim 39.000 m2. Omdat voor de uitbreiding een groot deel van het parkeerterrein wordt opgeofferd, zal ook een parkeergarage worden gebouwd. Om plaats te maken voor de parkeergarage moet een ander bedrijfsgebouw worden gesloopt. De winkels die daarin gevestigd zijn worden verplaatst naar het bedrijventerrein De Corridor. Buitensport Four Seasons is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf wil al langere tijd uitbreiden maar krijgt daarvoor geen toestemming van de gemeente. Het bedrijf vindt het oneerlijk dat de IKEA wel mag uitbreiden, terwijl het bij hem gaat om een kleinere winkeluitbreiding. Het bedrijf vreest verder verkeersoverlast, omdat de huidige omvang van de IKEA al verkeersproblemen zou veroorzaken. (zaaknummer 201012351/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk om bestuursdwang toe te passen tegen een café aan de Gemullehoekenweg in die gemeente. Volgens het gemeentebestuur staat de muziek in het café te hard en worden daardoor de geluidsvoorschriften overtreden. Dat blijkt uit akoestisch onderzoek, aldus de gemeente. Het café bestrijdt dat het de geluidsvoorschriften overtreedt en voert aan dat het onderzoek van het gemeentebestuur niet juist is. Daarom komt het café tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011146/1) 15.30 uur
van Ermelo heeft opgelegd aan Klaremelk B.V. Het bedrijf produceert en verhandelt melkpoeders aan de Leuvenumseveld in Ermelo. Volgens het gemeentebestuur maken de compressoren te veel lawaai en worden daardoor de geluidsvoorschriften overtreden. Het bedrijf bestrijdt dat en is tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201104128/2)