DSM


DSM meldt zeer sterk eerste kwartaal 2011 en continueert zijn positieve momentum
* EBITDA uit doorlopende activiteiten in eerste kwartaal 14% hoger op ¤¬ 325 miljoen
* Aanhoudend goede performance bij Nutrition basis voor Life Sciences resultaten
* Solide resultaten Materials Sciences dankzij volumegroei en hogere prijzen
* Winst per aandeel ¤ 0,91, 30% hoger mede door lagere belastingdruk
* Integratie Martek onderweg; EBITDA in lijn met verwachtingen
* 2011 wordt naar verwachting een sterk jaar voor DSM op weg naar realisatie van de doelstellingen voor 2013


Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:

"Met onze robuuste performance in het eerste kwartaal van 2011 boeken we verdere voortgang op weg naar realisatie van onze doelstellingen voor 2013 terwijl we de succesvolle uitvoering van onze strategie voortzetten. Deze verbetering is te danken aan onze focus op innovatie, ons wereldwijde klantenbestand, uitstekende marktposities, en onze aanwezigheid in snelgroeiende economieën."


"In het kwartaal hebben we met succes de acquisitie van Martek afgerond, en de Martek-medewerkers verwelkomd binnen onze onderneming. We zijn onmiddellijk begonnen met de integratie van Martek en de bijdrage aan onze winst is in lijn met de verwachtingen. Onze businessverwachting voor de rest van het jaar is positief en we verwachten dat 2011 een sterk jaar wordt voor DSM."


in ¤ miljoen

Eerste kwartaal


2011

2010

+/-

Doorlopende activiteiten


Netto-omzet

2.234

1.933

16%


Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)

325

284*

14%**

- Nutrition

173

166


- Pharma

0

14


- Performance Materials

91

71


- Polymer Intermediates

99

50


- Innovation Center

-13

-13


- Corporate activities

-25

-4*


* waarvan ¤ 8 miljoen IFFRS-aanpassing inzake pensioenen


** 18% indien ¤ 8 miljoeen IFRS-aanpassing inzake pensioenen niet wordt meegerekend


Bedrijfsresultaat (EBIT)

231

182*

27%


Beëindigde activiteiten:


Netto-omzet

111

297


Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)

23

51


Bedrijfsresultaat (EBIT)

23

36


Totaal DSM:


Netto-omzet

2.345

2.230

5%


Bedrijfsresultaat plus afschrijvingen (EBITDA)


348


335


4%


Nettowinst vóór bijzondere posten

172

144

19%


Nettoresultaat bijzondere posten

-6

-14


Nettowinst

166

130

28%


1.


Nettowinst per gewoon aandeel in ¤:


- vóór bijzondere posten, doorlopende activiteiten

0,91

0,70

30%

- inclusief bijzondere posten, totaal DSM

0,98

0,78

26%


Waar in dit bericht wordt gesproken over:

* bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) wordt bedoeld bedrijfsresultaat (plus afschrijvingen) vóór bijzondere posten;

* nettowinst wordt bedoeld nettowinst toekomend aan aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V.;

* 'doorlopende activiteiten' wordt bedoeld de DSM-activiteiten exclusief DSM Agro, DSM Melamine, DSM Special Products B.V., S.A. Citrique Belge N.V. en DSM Elastomers

* 'beëindigde activiteiten' wordt bedoeld de netto-omzet en het bedrijfsresultaat (vóór afschrijvingen) van DSM Agro en DSM Melamine tot en met het tweede kwartaal van 2010, S.A. Citrique Belge N.V. tot en met het derde kwartaal van 2010, DSM Special Products B.V. tot en met het vierde kwartaal van 2010 en DSM Elastomers tot en met het eerste kwartaal van 2011.

Overzicht

De macro-economische trend bleef in het eerste kwartaal van 2011 positief. Snelgroeiende economieën, vooral China, bleven zeer sterk presteren, terwijl West-Europa en Noord-Amerika een gematigde groei lieten zien. In deze omgeving realiseerde DSM een solide omzetgroei op basis van aanhoudende volumegroei en hogere prijzen, dankzij DSM's focus op innovatie en zijn wereldwijde klantenbestand, uitstekende marktposities en aanwezigheid in snelgroeiende economieën.


De monetaire en financiële instabiliteit, die tot uiting kwam in fluctuerende wisselkoersen en inflatiedruk, beïnvloedde de kosten. Nutrition voelde de invloed van de sterke Zwitserse franc. De stijgende kostprijzen werden gemiddeld genomen gecompenseerd door hogere prijzen. De gebeurtenissen in Japan hadden zeer weinig invloed op de activiteiten van DSM.


Nutrition liet aanhoudende volumegroei zien. Dit compenseerde het negatieve kosteneffect van de sterke Zwitserse franc. De prijzen bleven gelijk ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010. De acquisitie van Martek werd op 25 februari afgerond. Vanaf die datum is Martek opgenomen in de resultaten voor Nutrition.


De moeilijke marktomstandigheden voor Pharma veranderden niet wezenlijk.


Bij Performance Materials viel een substantiële volumegroei te noteren. Er werden met succes prijsverhogingen doorgevoerd, die gemiddeld genomen de stijgende grondstofprijzen meer dan compenseerden. Dit resulteerde in hogere marges.


Polymer Intermediates presteerde uitstekend. Dankzij de wereldwijde aanwezigheid van dit onderdeel en de zeer goed draaiende productie kon er gebruik worden gemaakt van de extreem goede marktomstandigheden.


Zoals eerder werd aangekondigd, rapporteert DSM de activiteiten van het DSM Innovation Center als een apart cluster vanwege het strategische belang ervan. Er werd verdere vooruitgang geboekt bij de Emerging Business Areas Biomedical en Bio-based Products & Services.


DSM zette zijn Nederlandse pensioenregeling om van een toegezegd-pensioenregeling in een toegezegde-bijdrageregeling. De feitelijke premieafdracht aan de regeling verandert niet, maar de boekhoudkundige behandeling van deze afdracht wel. Vanwege de funding van de regeling waren de als toegezegd-pensioenregeling op te nemen kosten in 2010 lager dan de premie-afdrachten (dit zijn de kosten in een toegezegde-bijdrageregeling). Dit had een positief effect van ¤ 8 miljoen op het resultaat over het eerste kwwartaal 2010 (totaal 2010: ¤ 33 miljoen).


De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg ¤ 23 miljoen. Het werkkapitaal nam substantieel toe, deels als gevolg van een seizoenseffect (een relatief laag bedrijvigheidsniveau aan het einde van het jaar) en als gevolg van de sterk groeiende Materials Sciences business. De nettoschuld steeg met ¤ 758 miljoen, voornamelijk als gevolg van de acquisitie van MMartek.

Netto-omzet


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010

delta

autonome groei

valuta- koersen

overig


Nutrition

798

732

9%

3%

2%

4%

Pharma

163

186

-12%

-14%

2%


Performance Materials

705

557

27%

22%

2%

3%

Polymer Intermediates

457

314

46%

43%

3%


Innovation Center

14

9


Corporate activities

97

135


Totaal (doorlopende activiteiten)


2.234


1.933


16%


14%


2%


0%*

Beëindigde activiteiten

111

297


Totaal

2.345

2.230


* Inclusief het effect van de deconsolidatie van DSM's belangen in Utility Support Group B.V. en EdeA v.o.f., die in 2010 in Corporate activities werden gerapporteerd


Netto-omzet

De netto-omzet steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 met 16%, waarvan 6% door volumegroei, 8% door prijsverhogingen en 2% als gevolg van valutakoersontwikkelingen (zwakkere Euro ten opzichte van de Chinese Yuan en de Amerikaanse dollar). Het omzetmomentum blijkt ook uit het 7% hogere omzetniveau (waarvan 5% autonoom) ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010.


Bij Nutrition bleef de volumegroei boven het niveau van de bbp-groei. Hoewel de prijzen nog iets beneden het niveau van het eerste kwartaal van 2010 lagen, waren ze stabiel ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010. De bijdrage van Martek aan de omzet voor Nutrition bedroeg ¤ 37 miljoen. Dit werd echter deels gecompenseerd door de verschuiving van de ARA-verkopen aan Martek van externe verkopen naar onderlinge leveringen.


Bij Pharma bleef de omzet onder druk staan. Dit is vrijwel geheel te wijten aan een verminderde bedrijvigheid bij DSM Pharmaceutical Products; het eerste kwartaal 2010 werd positief beïnvloed door de uitlevering van orders voor griepvaccins.


Bij Performance Materials lieten alle businessgroepen een gezonde omzetgroei zien. Zowel de volumes als de prijzen stegen in dit cluster met dubbele cijfers.


De autonome groei bij Polymer Intermediates bedroeg 43%, een voortreffelijk resultaat. De voornaamste component werd gevormd door de prijzen, maar dankzij uitstekend draaiende productie was de volumebijdrage 9%.


Bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen

De EBITDA uit doorlopende activiteiten in het eerste kwartaal (¤ 325 miljoen) was 14% hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Als de positieve (non-cash) bijdrage van ¤ 8 miljoen in het eerste kwartaaal van 2010 als gevolg van de veranderde status van de Nederlandse pensioenregeling buiten beschouwing wordt gelaten, bedroeg de EBITDA-stijging 18%.


De Martek-acquisitie droeg ¤ 12 miljoen bij aan de EBITDA. Exclusief Marteek was het resultaat voor Nutrition iets lager, wat is toe te schrijven aan de zeer sterke Zwitserse franc (+12% ten opzichte van de euro), die bij DSM Nutritional Products de kosten nadelig beïnvloedde. Deze negatieve invloed van de Zwitserse franc bedroeg in het eerste kwartaal circa ¤ 15-20 miljoen na hedging.


Bij Pharma blijft de EBITDA onder druk staan doordat de zeer moeilijke marktomstandigheden in de farmaceutische industrie aanhouden.


Performance Materials liet een zeer goed momentum zien, dankzij verder verbeterende omstandigheden in de meeste markten. Ondanks een sterke stijging van de grondstofprijzen is de EBITDA vrijwel terug op het niveau van vóór de crisis, hoewel er ruimte blijft voor verdere verbetering van de marges.


Polymer Intermediates realiseerde een voortreffelijk, niet eerder vertoond resultaat. Dankzij zijn wereldwijde aanwezigheid en de zeer goed draaiende productie kon dit cluster profiteren van de zeer grote krapte op de markten voor caprolactam en acrylonitril.


Gang van zaken per cluster


Nutrition


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet

798

732

EBITDA

173

166

EBIT

140

133

EBITDA marge

21,7%

22,7%


In het eerste kwartaal van 2011 was de autonome omzetgroei positief ten opzichte van zowel het eerste kwartaal van 2010 (+ 3%) als het vierde kwartaal van dat jaar (+ 2%). Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 was er sprake van gezonde volumegroei, vooral bij Animal Nutrition & Health, maar het effect daarvan werd deels tenietgedaan door lagere prijzen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar waren de prijzen stabiel. Daarnaast werd de omzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 gunstig beïnvloed door de acquisitie van Martek en de per saldo gunstige valutakoersen.


De EBITDA bleef sterk en was dankzij de acquisitie van Martek hoger dan in het eerste kwartaal van het vorige jaar. Zonder Martek waren de resultaten iets lager, vooral als gevolg van de reeds genoemde lagere prijzen, de sterke Zwitserse franc en hogere grondstofkosten. De negatieve invloed van de Zwitserse franc bedroeg in het eerste kwartaal circa ¤ 15-20 miljoen na hedging.


Het geacquireerde Martek is sinds 25 februari opgenomen in de resultaten voor Nutrition. De bijdrage van Martek aan de omzet voor Nutrition bedroeg ¤ 37 miljoen. Dit wordt deels gecompenseerd door de verschuiving van de ARA-verkopen aan Martek van externe verkopen naar onderlinge leveringen. De acquisitie van Martek droeg ¤ 12 miljoen bij aan de EBITDA.


Pharma


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet

163

186

EBITDA

0

14

EBIT

-10

0

EBITDA marge

0,0%

7,5%


De autonome omzetontwikkeling in het eerste kwartaal van 2011 was -14%, wat geheel te wijten was aan een volumedaling bij DSM Pharmaceutical Products. In het vorige jaar werd de omzet positief beïnvloed door de uitlevering van orders voor griepvaccins. Bij DSM Anti-Infectives waren de volumes en prijzen stabiel.


Bij zowel DSM Pharmaceutical Products and DSM Anti-Infectives daalde de EBITDA, bij DSM Pharmaceutical Products als gevolg van de teleurstellende omzetontwikkeling en bij DSM Anti-Infectives als gevolg van hogere grondstofprijzen.


Performance Materials


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet

705

557

EBITDA

91

71

EBIT

62

39

EBITDA marge

12,9%

12,7%


De omzetgroei bedroeg in het eerste kwartaal 27%, waarvan 22% autonoom. Bij DSM Resins en DSM Engineering Plastics groeiden de volumes met dubbele cijfers, en DSM Dyneema was daar niet ver vanaf. Bij DSM Engineering Plastics en DSM Resins stegen ook de prijzen met dubbele cijfers.


Alledrie de businessgroepen realiseerden dankzij de omzetgroei een betere EBITDA dan in het eerste kwartaal van het vorige jaar. De stijging van de verkoopprijzen compenseerde de gestegen grondstofprijzen.


Polymer Intermediates


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet

457

314

EBITDA

99

50

EBIT

90

42

EBITDA marge

21,7%

15,9%


De autonome omzetgroei bedroeg in het eerste kwartaal 43%. Onder de huidige marktomstandigheden is productiecapaciteit de beperkende factor voor de volumegroei. Dankzij zeer goed draaiende fabrieken en enige externe inkoop stegen de volumes met 9%. De stijging van de prijzen met 34% weerspiegelde de zeer krappe marktomstandigheden.


Dankzij de volumegroei en de verder toenemende marges zag het cluster zijn EBITDA bijna verdubbelen ten opzichte van het toch al goede eerste kwartaal van het vorige jaar.


Innovation Center


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet

14

9

EBITDA

-13

-13

EBIT

-16

-16


Het cluster bestaat uit twee verschillende activiteitengebieden. Het eerste omvat de innovatie-activiteiten, te weten de Emerging Business Areas (EBA's) DSM Biomedical en DSM Bio-based Products & Services, de nieuwe EBA DSM Advanced Surfaces en de Global Incubator. Het tweede gebied omvat de voorwaardenscheppende activiteiten voor concernbrede innovatie, het Innovation Program Office en de Licensing- en Venturing-activiteiten.


De omzet ontwikkelde zich in het eerste kwartaal goed en lag boven de omzet in het eerste kwartaal van 2010. Tegenover de additionele brutomarge die hierdoor werd gegenereerd stonden hogere uitgaven voor benutting van innovatiekansen. Dit resulteerde in een EBITDA die vergelijkbaar was met het vorige jaar. Bij Biomedical verkreeg de joint venture met DuPont op het gebied van biomedische materialen voor chirurgische toepassingen (Actamax Surgical Materials CLC) dit kwartaal de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, waarna de JV zijn activiteiten opstartte. In de belangrijkste activiteitensegmenten van Biomedical zijn verschillende ontwikkelingsovereenkomsten getekend. Bij Bio-based Products & Services wordt goede voortuitgang geboekt bij de ontwikkeling van een proces voor de productie van barnsteenzuur uit biologische grondstoffen en technologie voor tweede-generatie biobrandstoffen.


Corporate activities


in ¤ miljoen

eerste kwartaal


2011

2010


Netto-omzet


97

135

EBITDA*


-25

-4

EBIT*


-35

-16

* waarvan IFRS-aanpassing inzake pensioenen


8


De ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 lagere omzet in het eerste kwartaal van 2011 werd veroorzaakt door de deconsolidatie van de Utility Support Group.


De ten opzichte van vorig jaar lagere EBITDA in het eerste kwartaal van 2011 was vooral een gevolg van de veranderde boekhoudkundige behandeling van de Nederlandse pensioenregeling, additionele projectuitgaven in het kader van de uitvoering van de gepresenteerde strategie en hogere kosten voor op aandelen gebaseerde beloningen als gevolg van de gestegen koers van het aandeel DSM.


Bijzondere posten

In het eerste kwartaal werd een last van ¤ 9 miljoen (vóór belastingen) opgenomen als bijzondere post in verband met de acquisitie van Martek. Dit bedrag omvatte transactiekosten ter waarde van ¤ 7 miljjoen en ¤ 2 miljoen hogere verkoopkosten als gevolg van de herwaardering van voorraden naar reële waarde. De totale voorraadherwaardering bedraagt ¤ 14 miljoen, waarvan het reseterendde deel in het tweede en derde kwartaal zal worden opgenomen als bijzondere post.


Nettowinst

De Nettowinst steeg van ¤ 130 miljoen in het eerste kwartaal van 2010 naar ¤ 166 miljoen in het eeerste kwartaal van 2011 als gevolg van een beter bedrijfsresultaat en een lagere belastingdruk.


De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal ¤ 21 miljoen, vergelijkbaar met het voorgaannde jaar.


De Belastingdruk daalde naar 21 % (eerste kwartaal 2010: 25%) als gevolg van een veranderde geografische spreiding van de resultaten en de toepassing van fiscaal gunstige regimes. De daling werd negatief beïnvloed door het feit dat de zeer sterke resultaten bij Polymer Intermediates deels werden gerealiseerd in belastingjurisdicties met een hoge belastingdruk.


Als gevolg van de hogere nettowinst steeg de Nettowinst per aandeel (doorlopende activiteiten, vóór bijzondere posten) met 30% naar een niveau van ¤ 0,91 (Q1 2010: ¤ 0,70)


Cashflow, investeringen en financiering

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroegen ¤ 23 miljoen. De substantiële toename van het werkkapitaal met ¤ 252 miljoen was een gevolg van gestegen grondstofprijzen, de sterk groeiende business bij met name Materials Sciences en seizoenseffecten.


De middelen aangewend voor kapitaalinvesteringen bedroegen in het eerste kwartaal van 2011 ¤ 72 miljoen, tegenover ¤ 9¬ 98 miljoen in het eerste kwartaal van 2010.


De Nettoschuld steeg met ¤ 758 miljoen en kwam ultimo eerste kwartaaal 2011 uit op ¤ 650 miljoen. Deze stijging was voornamelijk een gevollg van de acquisitie van Martek.


Personeel

Het personeelsbestand nam ten opzichte van ultimo 2010 toe met 774 personen en bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 22.685 personen. Deze toename was voornamelijk een gevolg van de acquisitie van Martek.


DSM in motion: driving focused growth

DSM in motion: driving focused growth markeert de overgang van een tijdperk van intensief portfoliomanagement naar een strategie gericht op het maximaliseren van duurzame en winstgevende groei van 'het nieuwe' DSM. De huidige activiteiten vormen de nieuwe kern van DSM in Life Sciences en Materials Sciences.


DSM's focus op Life Sciences (Nutrition en Pharma) en Materials Sciences (Performance Materials en Polymer Intermediates) wordt gevoed door drie maatschappelijke trends die DSM aanduidt als Mondiale verschuivingen, Klimaat & Energie en Gezondheid en Welzijn. De belangrijkste onderliggende oorzaken van deze trends zijn enerzijds de groei van de wereldbevolking en een stijgende levensverwachting en anderzijds toenemende economische welvaart en consumptie in de snelgroeiende economieën. DSM wil met innovatieve en duurzame oplossingen tegemoetkomen aan de onvervulde behoeften die voortvloeien uit deze maatschappelijke trends.


DSM heeft de ambitie om de unieke kansen in Life Sciences en Materials Sciences volledig te benutten door gebruik te maken van vier 'aanjagers van groei' (Snelgroeiende Economieën, Innovatie, Duurzaamheid en Acquisities & Partnerships) en deze alle vier naar een hoger niveau te brengen. Tegelijkertijd wil DSM maximaal gebruikmaken van de mogelijkheden om de vier groei-aanjagers elkaar wederzijds te laten versterken.


DSM heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor de komende strategieperiode. Nu zijn transformatie is afgerond kan DSM zich richten op groei en groeiversnelling. De onderneming heeft hoge aspiraties, vooral in snelgroeiende economieën.


Hieronder volgt een actueel overzicht van de resultaten en de voortgang met betrekking tot elk van de vier groei-aanjagers.


Snelgroeiende Economieën: van 'reaching out' naar 'truly global'

Met ingang van dit kwartaal rapporteert DSM de omzet op regionaal niveau. De betreffende tabel is te vinden op pagina 17 van dit verslag. De netto-omzet in China (doorlopende activiteiten, in USD) steeg met 21%, van USD 377 miljoen in het eerste kwartaal van 2010 naar USD 458 miljoen in het eerste kwartaal van 2011. In India realiseerde DSM een omzetstijging (in Euro) van 24%.


DSM en KuibyshevAzot OJSC hebben bekendgemaakt dat zij een strategisch samenwerkingsverband zijn aangegaan waarbij DSM Engineering Plastics twee joint ventures zal oprichten met de in Rusland gevestigde onderneming. DSM Engineering Plastics zal in beide joint ventures een meerderheidsbelang krijgen. Daarnaast zal een licentie worden verleend aan KuibyshevAzot voor de productie van cyclohexanon met behulp van technologie van DSM Fibre Intermediates. Rusland wordt steeds belangrijker als markt voor technische kunststoffen. De Russische markt voor polyamide 6 zal in de komende vijf jaar naar verwachting verdubbelen. Verwacht wordt dat dit samenwerkingsverband DSM een uitstekende uitgangspositie zal geven om in te spelen op deze verwachte groei.


De DSM joint venture Jinling DSM Resins Co., Ltd. (JDR) gaat circa ¤ 50 miljoen investeren in een nieuwe fabriek voor compoosietharsen in Nanjing (China). De nieuwe fabriek vervangt een bestaande en wordt een van de grootste in zijn soort ter wereld. DSM neemt 75% van de investering voor zijn rekening.


DSM maakte ook bekend dat de onderneming een partnership is aangegaan met Kemrock Industries in India voor de productie van speciale composietharsen in India. DSM en Kemrock zullen gezamenlijk USD 25 miljoen investeren in een joint venture. DSM zal zich richten op de levering van speciale, innovatieve oplossingen op basis van composietharsen voor de snelgroeiende Indiase markt en Kemrock zal zich concentreren op de vervaardiging van hoogwaardige onderdelen uit composieten. DSM krijgt een belang van 51% en Kemrock een belang van 49% in de joint venture, die zal worden gevestigd in Pune.


DSM opende in India zijn eerste Animal Nutrition & Health premix-fabriek, in Ambernath, Mumbai. Met deze fabriek kan DSM inspelen op kansen die voortkomen uit de snelgroeiende Indiase industrie op het gebied van voedings- en gezondheidsproducten voor dieren. India is momenteel de vijfde producent van slachtkuikens ter wereld, en de op drie na grootste producent van eieren.


Innovatie: van 'het bouwen van de machine' naar verdubbeling van de output

DSM Venturing, het corporate venturing-onderdeel van DSM, heeft een investering gedaan in het in Duitsland gevestigde bedrijf SkySails GmbH & Co. KG, de markt- en technologieleider op het gebied van geautomatiseerde vliegersystemen voor de scheepvaart. Afhankelijk van de windomstandigheden kan met behulp van het SkySails-systeem 10 tot 35% worden bespaard op de jaarlijkse brandstofkosten en emissies van schepen.


De Dyneema(TM)-vezel van DSM zal worden gebruikt in verankeringskabels voor een semi-afzinkbare offshore boorinstallatie van Petrobras, een van 's werelds meest vooraanstaande geïntegreerde energiemaatschappijen. Voor het verankeren van één boorinstallatie is ruim 15 kilometer kabel nodig.


Duurzaamheid: van verantwoordelijkheid naar business driver

DSM en de United States Agency for International Development (USAID) kondigden aan dat zij gezamenlijk de voedingsproblematiek in de ontwikkelingslanden gaan aanpakken. Een van de eerste speerpunten van de samenwerking is de verrijking van rijst. DSM heeft hiervoor producten zoals NutriRice(TM) in zijn portfolio. Daarnaast zal DSM kennis leveren aan USAID's Office of Food For Peace om bij te dragen aan verbetering van de voedingswaarde, kwaliteit en houdbaarheid van producten die bij voedselhulp worden ingezet, en voor betere testmethoden voor deze producten.


Bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van 2010 introduceerde DSM zijn nieuwe concernmerk: Bright Science. Brighter Living.(TM) Het nieuwe merk staat symbool voor de overgang naar 'het nieuwe DSM'. DSM publiceerde tevens zijn eerste geïntegreerde jaarverslag, waarin het financiële jaarverslag en het milieujaarverslag zijn samengevoegd.


Acquisities & Partnerships: van 'portfoliotransformatie' naar 'driving focused growth'

DSM rondde de acquisitie van Martek Biosciences Corporation af. Deze acquisitie is geheel in lijn met de strategie die DSM heeft geformuleerd voor zijn Nutrition-cluster ('voortzetting van waardegroei') en voegt een nieuw groeiplatform toe op het gebied van gezonde en natuurlijke ingrediënten voor zuigelingenvoeding en andere toepassingen in voedingsmiddelen en dranken, waarbij de nadruk ligt op meervoudig onverzadigde vetzuren zoals microbieel Omega-3 DHA (docosahexaeenzuur) en Omega-6 ARA (arachidonzuur).


DSM tekende een overeenkomst ter verkrijging van een meerderheidsbelang in Shandong ICD High Performance Fibre Co Ltd., gevestigd in Laiwu in de Chinese provincie Shandong. Verwacht wordt dat de transactie in de loop van 2011 wordt afgerond. De overeenkomst met ICD, een producent van UHMWPE (ultra-hoog moleculair polyetheen) vezel en een potentieel sterke speler op de Chinese markt voor sterke vezels, is de uitkomst van een uitgebreid selectieproces door DSM om de juiste onderneming in de Chinese markt te vinden.


Verwachting

De algemene economische verwachting voor 2011 is over het geheel genomen positief. DSM verwacht dat de businessomstandigheden die zich in het eerste kwartaal voordeden gedurende de rest van het jaar zullen aanhouden, met sterke groei in China en de overige snelgroeiende economieën en gematigde groei in volwassen economieën.


DSM is zich bewust van de macro-economische onzekerheden. De onrust in het Midden-Oosten heeft geen invloed gehad op DSM's activiteiten, afgezien van de hogere olieprijs die leidde tot hogere energie- en grondstofprijzen. DSM blijft deze hogere kosten doorberekenen door middel van verdere prijsverhogingen. DSM voorziet op dit moment slechts een beperkt effect van de tragische gebeurtenissen in Japan op het jaarresultaat.


Het cluster Nutrition zal naar verwachting goede omzetten blijven behalen met een gezonde volumegroei en prijsverhogingen. De valutakoersen zullen naar verwachting volatiel blijven; de zwakkere US dollar en met name de sterke Zwitserse franc zijn ongunstig voor het cluster Nutrition. De EBITDA inclusief Martek zal naar verwachting duidelijk hoger zijn dan vorig jaar.


Binnen het cluster Pharma zal de focus liggen op het uitvoeren van de strategie, zoals de aangekondigde joint venture met Sinochem op het gebied van anti-infectiva. De algehele businessomstandigheden blijven moeilijk en verwacht wordt dat de resultaten lager zullen zijn dan in 2010.


Het cluster Performance Materials profiteert in aanzienlijke mate van de aanhoudende mondiale groei in de relevante eindmarkten, zoals de auto-industrie, de elektronicasector en de verpakkingsindustrie. Verwacht wordt dat de resultaten duidelijk hoger zullen zijn dan vorig jaar.


Polymer Intermediates zal naar verwachting zijn uitstekende performance in 2011 voortzetten dankzij DSM's unieke wereldwijde aanwezigheid en zeer gunstige marktomstandigheden, hoewel mogelijk sprake zal zijn van enige ontspanning in de huidige zeer krappe vraag-aanbodverhouding. In het tweede kwartaal van 2011 is een onderhoudsstop gepland voor acrylonitril.


Ondanks de tegenwind in de vorm van hogere kostprijzen en per saldo ongunstige valutakoersen wordt 2011 naar verwachting een sterk jaar voor DSM. Dit geeft DSM het vertrouwen dat de EBITDA-doelstelling van ¤ 1,4 à 1,6 miljard in 2013 zall worden gerealiseerd, waarbij de ROCE naar verwachting boven de 15% zal uitkomen.


Additionele informatie
DSM houdt vandaag ten behoeve van de media een conference call van 08.00 tot 08.30 uur. Voor beleggers en analisten wordt van 09.00 tot 10.00 uur een conference call gehouden. Informatie over de mogelijkheden voor deelname aan deze calls en/of beluistering achteraf zijn te vinden op de DSM-website www.dsm.com. In het beleggersgedeelte van deze website kan de Presentation to Investors worden gedownload. Daarin wordt informatie gegeven over de resultaten van DSM over het eerste kwartaal van 2011.


Relevante data

Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders donderdag 28 april 2011

Bericht over het tweede kwartaal dinsdag 2 augustus 2011

Bericht over het derde kwartaal dinsdag 1 november 2011


DSM - Bright Science. Brighter Living.(TM)

Koninklijke DSM N.V. is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties in Life Sciences en Materials Sciences met elkaar te verbinden bewerkstelligt DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang en creëert daarmee duurzame waarde voor al zijn stakeholders. DSM ontwikkelt innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering in wereldwijde markten zoals voeding en voedingssupplementen, persoonlijke verzorging, diervoeder, geneesmiddelen, medische materialen, auto's, verf, elektrotechniek en elektronica, life protection, alternatieve energie en biogebaseerde materialen. DSM's 22.000 werknemers realiseren een netto jaaromzet van circa ¤ 9 miljard. DSSM is genoteerd aan NYSE Euronext. Meer informatie is te vinden op www.dsm.com


Voor meer informatie