Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
64 Vragen van mevrouw A.H. de Boer
(ingekomen 26 april 2011)


Schriftelijke vragen inzake noordtak betuwelijn.

Deze vragen zijn in eerste instantie ingediend als rondvraag bij de portefeuille van de burgemeester in de bijeenkomst van de commissie Mens en Samenleving op 26 april 2006. Gezien het uitzoekwerk dat voor de beantwoording nodig is, is in de commissie afgesproken de vragen om te zetten in schriftelijke vragen.

Zaterdag 23 april stond in AD/UN het bericht dat met de ingebruikname van de Betuwelijn het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor door Utrecht tussen nu en 2020 enorm zal toenemen. Naar aanleiding van dit bericht heeft GroenLinks de volgende vragen:

1. Nu al zouden wagons met ethanol door Utrecht rijden. Klopt dit en welke veiligheidsrisico's brengt dat met zich mee?

Volgens het artikel zou als er geen maatregelen worden genomen in 2020 het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor de veiligheidsnorm met een factor 5 overschrijden.

2. Klopt dit en welke maatregelen neemt het college om dit te voorkomen?
3. Kan de gemeente Utrecht of de VRU sturen op transport over water en zo ja, heeft dit minder risico's?
4. Heeft de gemeente Utrecht of de VRU de mogelijkheid om transporten te beperken of te verbieden en om op die manier te sturen op aanvoer via de oorspronkelijke Betuwelijn (dus via de haven van Rotterdam in plaats van die van Amsterdam)? Zo ja, is het college van plan van die mogelijkheid gebruik te maken?


---- --