Ingezonden persbericht


Utrecht, 5 januari 2011

De utrechtse spelen presenteert Augustus: Oklahoma

Dertien topacteurs in een hartverscheurend en hilarisch familiedrama

De Utrechtse Spelen brengt het internationaal spraakmakende toneelstuk Augustus: Oklahoma naar Nederland. Antoine Uitdehaag regisseert dit hartverscheurende en hilarische portret van een familie op drift. Voor deze avondvullende voorstelling brengt De Utrechtse Spelen een bijzondere cast van dertien acteurs bijeen: Ria Eimers, Loes Luca, Roos Ouwehand, Tjitske Reidinga, Marie-Louise Stheins, Tom de Ket, Peter Blok, Dries Smits, Martijn Fischer, Peter Bolhuis, Noah Blindenburg, Merle Minjon en Hilbert Dijkstra. Augustus: Oklahoma is van 27 april t/m 21 mei te zien in Stadsschouwburg Utrecht (première 1 mei, try-outs in theater De Lampegiet in Veenendaal op 22 en 23 april).

In Augustus: Oklahoma maakt het publiek kennis met drie generaties van de familie Weston. Een op het eerste gezicht succesvolle familie. Maar schijn bedriegt. Wegens familieomstandigheden keren de drie zussen Weston met hun partners terug naar hun ouderlijk huis op het platteland van Oklahoma. Daar lopen de spanningen hoog op, niet in de laatste plaats dankzij de spijkerharde commentaren van hun manipulatieve, aan pijnstillers verslaafde moeder. Al snel blijkt dat deze keer geen jeugdtrauma onberoerd blijft en geen familiegeheim meer veilig is. Niemand ontsnapt aan de wurgende greep van de moederliefde. Augustus: Oklahoma is een ruim vier uur durende theaterbelevenis - met twee pauzes -waarin klassiek toneel en soap op meesterlijke wijze samenkomen.

Een echt ensemblestuk

De Amerikaanse auteur Tracy Letts (1965) schreef met Augustus: Oklahoma (oorspronkelijke titel August: Osage County) een groots opgezet familiedrama in de rijke Amerikaanse theatertraditie van schrijvers als Eugene O'Neill, Tennessee Williams, Sam Shepard en Edward Albee. Zes maanden na de première in Chicago stond het stuk al op Broadway, gevolgd door opvoeringen in onder meer Londen, Wenen en Melbourne. Letts' stukken worden voortgestuwd door meeslepende verhaallijnen, die het publiek beetgrijpen om niet meer los te laten. Zijn personages worstelen met de morele en spirituele dilemma's van onze tijd. Bijzonder aan Augustus: Oklahoma is dat zelfs de minst omvangrijke rol nog gedetailleerd is uitgewerkt. Dat maakt het tot een echt ensemblestuk, waarin alle acteurs kans krijgen om te schitteren. In 2008 werd Augustus: Oklahoma bekroond met de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijfprijzen, de Pulitzer Prize en de Tony Award.

Rijk geschakeerde personages

De regie van Augustus: Oklahoma is in handen van Antoine Uitdehaag. Hij vormde van 1984 tot 1991 met Jos Thie (artistiek directeur De Utrechtse Spelen) de artistieke leiding van het RO Theater. Sindsdien is hij vooral actief in het Duitstalige toneel, waar hij onder meer in München, Wenen en Berlijn tientallen voorstellingen maakte. Antoine Uitdehaag: "Voor het eerst sinds Angels in America las ik een zo groots opgezet hedendaags stuk met zulke prachtige, rijk geschakeerde personages. Tracy Letts schetst hoe genadeloos het er in families aan toe kan gaan en hoe moederliefde soms iets heel anders is dan wij willen denken. Hij verguldt die bittere pil echter met zoveel humor, dat je er ook verschrikkelijk om moet lachen - een lach die overigens regelmatig in je keel blijft steken. Augustus: Oklahoma laat zien dat je van goeden huize moet komen om aan je ouderlijk huis te kunnen ontsnappen. Tegelijkertijd vertelt het iets over hoe wij in onze gecultiveerde Westerse wereld met tradities en familie omgaan. Het is een ongelooflijk rijk stuk, het stuk waarvan je als regisseur én toeschouwer alleen kunt dromen. En ineens is het er dan!"

Dineren in de Stadsschouwburg Utrecht

Het publiek kan dit vier uur durende toneelavontuur compleet maken met een lunch- of dinerarrangement in café restaurant Zindering. Voor aanvang en tijdens de twee pauzes worden exclusieve gerechten geserveerd met een American touch. Uiteraard zijn in de pauzes ook snacks of sandwiches verkrijgbaar. Informatie: 030-2302023 www.stadsschouwburg-utrecht.nl

De Utrechtse Spelen

De Utrechtse Spelen is het theatergezelschap voor de stad en de regio Utrecht. Sinds de oprichting in 2009 speelde het onder meer de voorstellingen De Ingebeelde Zieke, Ik, Calvijn, Hét, Lollipop en Hamlet in de Paardenkathedraal. Artistiek directeur van De Utrechtse Spelen is Jos Thie. Zijn werk kenmerkt zich door veelzijdigheid: van intieme voorstellingen in de kleine zaal tot spektakelvoorstellingen op locatie. Uitgangspunt bij alle voorstellingen van De Utrechtse Spelen is het brengen van een bijzondere, artistiek interessante theaterervaring voor een zo breed mogelijk publiek.

Augustus: Oklahoma (première zondag 1 mei)

vrijdag 22 en zaterdag 23 april try-outs theater De Lampegiet in Veenendaal. (aanvang 19.00 uur)

27 april t/m 21 mei in Stadsschouwburg Utrecht (aanvang 19.00 uur, zondagmatinees 14.00 uur). Kaartverkoop: www.lampegiet.nl en www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

Credits

Originele titel: August: Osage County. Tekst: Tracy Letts. Regie: Antoine Uitdehaag. Vertaling: Ger Apeldoorn, Corien Baart, Antoine Uitdehaag. Decorontwerp: Niek Kortekaas. Lichtontwerp: Jaak van de Velde. Kostuumontwerp: Sabine Snijders. Muziek: Het Paleis van Boem.

Noot voor de redactie,